«Φακελάκι τέλος” στα δημόσια νοσοκομεία ή τουλάχιστον αυτός θα είναι ο σκοπός του υπουργείου Υγείας προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών για τη διενέργεια χειρουργείου. Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», το γνωστό πλέον παράλληλο πρόγραμμα της Κυβέρνησης, το οποίο μετά το «πάγωμα” του Δεκεμβρίου επανήλθε προς επεξεργασία στη Βουλή, θα προβλέπεται λίστα χειρουργείου σε κάθε πανεπιστημιακό νοσοκομείο και νοσοκομείο του ΕΣΥ.
Πως θα ορίζεται η σειρά που θα πραγματοποιούνται οι χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία; Σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, θα προηγείται ιατρική τεκμηρίωση και στη συνέχεια αξιολόγηση της σοβαρότητας κάθε περίπτωσης και της δυνατότητας χρόνου αναμονής από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των εξωτερικών ιατρείων, των νοσηλευτικών τμημάτων και των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στη συνέχεια θα ενημερώνονται και οι ασθενείς. Από τη λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά που θα χρήζουν άμεσα χειρουργική επέμβαση, ενώ ακριβώς ο τρόπος κατάρτισης της λίστας θα διασαφηνίζεται σε μετέπειτα υπουργική απόφαση.
Όπως αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο βασικός στόχος της ύπαρξης λίστας προτεραιότητας θα είναι να καταστεί «διαχειρίσιμος” ο χρόνος της αναμονής για τα χειρουργεία στο ΕΣΥ, αλλά και να υπάρξει διαφάνεια στη σειρά που γίνονται οι επεμβάσεις. Βέβαια αν είναι αρκετή η λίστα για να αντιμετωπίσει μια παθογένεια χρόνων στα δημόσια νοσοκομεία, αυτό μένει να διαπιστωθεί.
Σήμερα ο χρόνος αναμονής για τακτικά χειρουργεία, ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους έξι μήνες, φθάνοντας ακόμη και τον ένα χρόνο. Οι γιατροί βέβαια από την άλλη κάνουν λόγο για τραγικές συνθήκες στα χειρουργεία, αναφέροντας μεταξύ άλλων συνεχείς και μεγάλες ελλείψεις σε βασικά υλικά και αναλώσιμα, που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με αποτέλεσμα πολλά χειρουργεία να καθυστερούν και άλλα να αναβάλλονται. Εξίσου μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό, με συνέπεια πολλά από τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν με το 50% των δυνατοτήτων τους.
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται πάντως και επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων, με έμφαση στη διευκόλυνση της στελέχωσης, των κρίσεων και των διορισμών των γιατρών του ΕΣΥ, τη διευκόλυνση της κινητικότητάς τους εντός φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας των υγειονομικών περιφερειών και η παροχή κινήτρων στους γιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν σε κενά ιατρεία νησιωτικών, άγονων και προβληματικών περιοχών. Την ίδια ώρα θα υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα Υγείας, καθώς με το ΑΜΚΑ θα μπορούν να πραγματοποιούν εξετάσεις, να νοσηλεύονται και να τους συνταγογραφούνται φάρμακα.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
[email protected]