Μετά την «τρύπα” 216 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έλλειμμα καταγράφεται και στους υπόλοιπους κωδικούς. Όπως αναφέρεται στην τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, η υπέρβαση στο κονδύλι των ιδιωτικών κλινικών για τα νοσήλια αγγίζει τα 102 εκατ. (μέχρι και τον Ιούνιο), ενώ αντίστοιχα σημαντική υπέρβαση, παρά τη μεγάλη μείωση στις τιμές αποζημίωσης, καταγράφεται και στις διαγνωστικές εξετάσεις, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως από το «χορό” των υπερβάσεων δεν ξέφυγαν ούτε οι φυσικοθεραπευτές, από τους οποίους για τους πρώτους έξι μήνες θα παρακρατηθεί το ποσό των 12,9 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για χρήματα τα οποία θα συμψηφιστούν με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, στη λογική των αναγκαστικών επιστροφών του claw back κάθε φορά που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τα «κλειστά” όρια δαπανών που έχει οριστεί και τα οποία αναμένεται να μην τροποποιηθούν τουλάχιστον μέχρι και το 2018. Το ετήσιο «ταβάνι” για τη φαρμακευτική δαπάνη ειδικότερα έχει οριστεί στα 1,94 δισ. ευρώ, 302 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για τα διαγνωστικά κέντρα και άλλα 235 εκατ. για τις ιδιωτικές κλινικές.
Οι εκτιμήσεις εντούτοις για το ύψος των ελλειμμάτων σε σύγκριση με τα αρχικά κονδύλια είναι ακόμη πιο δυσοίωνες μέχρι το τέλος του έτους. Ο εκτροχιασμός στη φαρμακευτική δαπάνη, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, θα αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, ενώ για νοσήλια και εξετάσεις υπολογίζεται πως ο ρυθμός της υπέρβασης θα διατηρηθεί ίδιος με αυτόν του πρώτου εξαμήνου, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις υποβολές των επιχειρήσεων.
Εκτός από το claw back του ΕΟΠΥΥ, ανάλογη υποχρέωση υπάρχει από φέτος για τα φάρμακα που χορηγούνται από τα νοσοκομεία. Ούτε αυτά δεν αποτέλεσαν την εξαίρεση στον κανόνα και έτσι το σύνολο των επιστροφών για το νοσοκομειακό φάρμακο διαμορφώθηκε στα 18.4 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, με πρόβλεψη για το αντίστοιχο ποσό του δεύτερου εξαμήνου στα 24 εκατ.
Φορείς της αγοράς έχουν ζητήσει οι προϋπολογισμοί να ανταποκρίνονται στην ζήτηση των ασφαλισμένων, δεδομένου πως οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες, χωρίς όμως ανταπόκριση. Μείωση των επιστροφών του claw back και καλύτερο έλεγχο των δαπανών πάντως έχουν ζητήσει επανειλημμένως και οι θεσμοί, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναζητά την κατάλληλη «φόρμουλα” για το πως θα γίνει αυτό, καθώς για το 2017 η πρόβλεψη για τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ υπολείπεται κατά 234 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2016, λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκατ. ευρώ.