ΕΙΔΗΣΕΙΣ
agia_0 (1)

Κόντρα για το «Άκτιον» στο Δήμο Θερμαϊκού

Ένα μέρος που κάποτε ήταν σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, προσελκύοντας κάθε χρόνο και ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού δεκάδες Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, το «Άκτιον» στο Δήμο Θερμαϊκού, σήμερα «ρημάζει» παρά το ότι βρίσκεται σε προνομιακό σημείο δίπλα από τη θάλασσα και αποτελεί αιτία διαμάχης για τις παρατάξεις του Δήμου που «παλεύουν» να επαναφέρουν την παλιά αίγλη της περιοχής.

Το «Άκτιον», ήταν ένα αναψυκτήριο στην παραλία της Αγίας Τριάδας, που διαμορφώθηκε το 1957 και γνώρισε μέρες μεγάλης δόξας καθώς συγκροτήματα της εποχής όπως οι «Ολύμπιανς», οι «Ρενάλντι» έπαιζαν εκεί συχνά ενώ στο ίδιο μέρος έγιναν και τα γυρίσματα της ταινίας της Φίνος Φίλμ «Κάτι να καίει», με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη Μάρθα Καραγιάννη κλπ. . Το αναψυκτήριο λειτουργούσε για χρόνια, κάτι που άλλαξε την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα πλέον να αποτελεί εστία ρύπανσης και βρωμιάς.
Σπασμένα παράθυρα, γκρεμισμένα μπετά, σκουριασμένα σίδερα, μπάζα πεταμένα, βρώμικη αμμουδιά, αποθήκες ξεκλείδωτες με τρωκτικά και σκουπίδια, είναι αυτά που συναντά κανείς σε ένα μέρος που κάποτε ήταν η ψυχή της Αγίας Τριάδας και των γύρω περιοχών.

Ακτιο2 (1)

Όπως υποστηρίζει ο Σπύρος Κουζινόπουλος και η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», η Δημοτική αρχή αντί να δημοπρατήσει το «Άκτιον» και να το πάρει ιδιώτης «θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί, μετά από τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και συντήρησης, κάνοντάς το έτσι πλουσιοπάροχη πηγή εσόδων για το δημοτικό ταμείο και δίνοντας τη δυνατότητα στους ανέργους της περιοχής να εργαστούν εκεί».

isit-plaz

Ακόμα, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» προτείνει οι εργασίες επισκευής να γίνουν με το προσωπικό που θα προσληφθεί στο δήμο Θερμαϊκού (230 άτομα), με βάση το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας Μακροχρόνια Ανέργων και τα υλικά που θα απαιτηθούν να καλυφθούν με το πρόγραμμα, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το press724 επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμία του Δήμου είναι να λειτουργήσει το «Άκτιον» και για το λόγο αυτό τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθεί διαγωνισμός από το Δήμο, για να το πάρει κάποιος ιδιώτης, αφού διαφορετικά είναι αδύνατον να δαπανηθούν τόσα χρήματα για την επαναλειτουργία του.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρομάτης «για να συμμαζευτεί πλέον αυτό το μέρος πρέπει να δαπανηθούν χιλιάδες ευρώ» αναφέροντας παράλληλα ότι η Δημοτική Αρχή έχει καταφέρει να διαγραφεί πρόστιμο που αφορούσε το παλιό αναψυκτήριο, ύψους 435.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» ο Γιάννης Μαυρομάτης τόνισε ότι: «Αυτά που λένε δεν έχουν βάθος. Δεν ξέρουν ούτε το νομικό καθεστώς», υπογραμμίζοντας ότι για να φτιαχτεί το κτήριο πρέπει να δοθούν πάνω από 400.000 ευρώ και αυτά δεν μπορούν να γίνουν με προσωπικό μέσα από οκτάμηνα προγράμματα, καθώς αυτό που προέχει είναι διαμορφωθεί πρώτα ο χώρος και μετά να λειτουργήσει.

Ρεπορτάζ: Νικολέτα Ευσταθίου