ΕΙΔΗΣΕΙΣ
nosokomeio papanikolaou

Στη Βουλή το θέμα της εργολαβίας των υπαλλήλων καθαριότητας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των νοσοκομείων της πόλης, απευθύνουν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστιού Κόμματος Ελλάδας, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές ζητούν την εξασφάλιση της μόνιμης εργασίας των υπαλλήλων και των δικαιωμάτων τους, ενώ προτείνουν την κατάργηση των εργολαβιών στα νοσοκομεία.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς:

«Στον κλάδο των εργαζομένων στην καθαριότητα, μέσω εργολάβων στους δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς χώρους, είναι γνωστό ότι επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από τις δηλωμένες, πληρώνονται τις μισές ή δεν πληρώνονται τα συμφωνηθέντα με περικοπές στα ένσημα, χωρίς επιδόματα κ.α.

Οι εργολαβίες αυτές, στα δημόσια νοσοκομεία είναι πλευρά που αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας και συνολικότερα την εμπορευματοποίηση της. Δραστηριότητα που διαχρονικά έχουν στηρίξει όλες οι κυβερνήσεις και συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα αρνητικά αποτελέσματα της οποίας βιώνουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι ασθενείς.

Ειδικότερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το πρόβλημα το οποίο, το τελευταίο διάστημα, επιπρόσθετα παρουσιάστηκε, είναι το εξής:

Η εταιρεία «ISS FACILITIES SERVICES ΑΕ», η οποία είχε έως τώρα τις εργολαβίες στα νοσοκομεία, πλέον αποχωρεί από τα έργα και δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον να συμμετάσχει στους «μικρούς διαγωνισμούς» που βγάζουν τα νοσοκομεία (2μηνα-3μηνα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζομένων να βρίσκονται ξαφνικά στον αέρα.

Ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2016 μια σειρά νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Γεννηματάς – Αγιος Δημήτριος) προχωράνε σε παρόμοιους «μικρούς διαγωνισμούς».

Οι εργαζόμενοι μπροστά στην αβεβαιότητα και την ανάγκη για μισθό υπογράφουν καινούριες συμβάσεις με την νέα εταιρεία που παίρνει την εργολαβία καθαρισμού των νοσοκομείων. Οι νέες αυτές συμβάσεις είναι δίμηνες, χωρίς προϋπηρεσία και με το κατώτερο ημερομίσθιο. Αυτό φυσικά σημαίνει πως εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονταν για 10 χρόνια και περισσότερο, στην «ISS FACILITIES SERVICES ΑΕ», πλέον χάνουν τις αποζημιώσεις τους και περνάν σε καθεστώς ανασφάλειας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου όπου η εμπειρία έχει δείξει πως μετά την πρώτη ή δεύτερη σύμβαση ορισμένου χρόνου χάνουν τις δουλειές τους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των εργολαβιών στα Νοσοκομεία, ειδικά στην καθαριότητα, νευραλγικού τομέα για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, που έχει ανάγκη από μόνιμο και έμπειρο προσωπικό.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

• Να διασφαλιστεί για τους εργαζόμενους αυτούς, η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Nα θεσπισθεί, με σχετική τροπολογία, η εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 178/2002 που εκδόθηκε σε εναρμόνιση με την οδηγία 98/50/ΕΚ, και στην περίπτωση που αποχωρεί με οποιονδήποτε τρόπο ένας εργολάβος από εργολαβίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης σε δημόσιο φορέα και το διαδέχεται άλλος με οποιονδήποτε τρόπο, να μεταβιβάζεται και η εργασιακή σχέση με όλα τα αποκτημένα δικαιώματα, όπως ορίζει το σχετικό Π.Δ.
• Να καταργηθούν οι εργολαβίες στα Νοσοκομεία. Να περάσει η καθαριότητα και η σίτιση στην ευθύνη του δημόσιου νοσοκομείου, με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης».