Αυτά είναι τα νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, μια «ανάσα» από τη Θεσσαλονίκη (φωτό)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη προς τα νέα κέντρα κράτησης προσφύγων που ετοιμάζονται ακόμη και αυτήν την ώρα σε περιοχές που βρίσκονται ακριβώς έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Το Press724, σας παρουσιάζει τα 5 νέα κέντρα που βρίσκονται στο Ωραιόκαστρο, στη Σίνδο, στο Καλοχώρι και στο Δερβένι:

1)Αποθήκες στο Δερβένι.

Είναι ο χώρος από τον οποίο εκατοντάδες πρόσφυγες έφυγαν, μόλις έφτασαν από την Ειδομένη. Πρόκειται για παλιές αποθήκες, στο εσωτερικών των οποίων στήθηκαν σκηνές για να μείνουν οι πρόσφυγες και η πλειοψηφία τους έχει στη στέγη λαμαρίνες, πράγμα που σημαίνει πως όταν το θερμόμετρο θα ανεβαίνει, οι συνθήκες μέσα θα είναι αποπνικτικές. Στην αυτοψία που κάναμε, συνεργεία ιδιωτών συνέχιζαν τις εργασίες για τις υποδομές.

kentro-filoxenias-derveni kentro-filoxenias-derveni2 kentro-filoxenias-derveni3 kentro-filoxenias-derveni4

2) Βυρσοδεψεία Καραμανλή στην περιοχή Σίνδου-Καλοχωρίου

Βιομηχανικός χώρος με πολύ παλιές εγκαταστάσεις και επίσης στέγη από λαμαρίνες. Ερειπωμένα κτίρια σε άθλια κατάσταση, πολύ κοντά στη Σίνδο και το Καλοχώρι. Οι πρόσφυγες που θα μείνουν εκεί, αναμένεται να αντιμετωπίσουν εκτός από τη ζέστη, τα σμήνη από κουνούπια που υπάρχουν στην περιοχή κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, αλλά και ερπετά, καθώς το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται δίπλα σε χωράφια. Στον συγκεκριμένο χώρο, προβλέπεται να στεγαστούν περίπου 600 άτομα. Ωστόσο πολλοί πρόσφυγες θέλησαν να φύγουν αμέσως μόλις έφτασαν από την Ειδομένη και έψαχναν τρόπο να το πράξουν.

kentro-filoxenias-vyrsodepseio4 kentro-filoxenias-vyrsodepseio3 kentro-filoxenias-vyrsodepseio2 kentro-filoxenias-vyrsodepseio

3) Αποθηκευτικός (logistics) χώρος στη Σίνδο

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο κτίριο που ανήκε σε εταιρεία logistics και το οποίο μπορεί μεν να είναι σε καλύτερη κατάσταση, δεν παύει όμως να έχει τα αρνητικά σημεία μιας αποθήκης, που δεν την καθιστούν σωστό χώρο διαμονής ατόμων. Μέχρι και το μεσημέρι μεταφέρθηκε άγνωστος αριθμός προσφύγων οι οποίοι θα κατοικούν σε σκηνές τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου, όσο και στο εξωτερικό του. Βρίσκεται έξω από τη Σίνδο, δίπλα ακριβώς (λιγότερο από 200 μέτρα) από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού, γεγονός που σημαίνει αφόρητη δυσοσμία. Και η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με κουνούπια τους θερινούς μήνες.

kentro-filoxenias-viologikos3 kentro-filoxenias-viologikos2 kentro-filoxenias-viologikos

4) Αποθηκευτικός χώρος στο Καλοχώρι

Κτίριο που ανήκε σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ και το οποίο προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικό κέντρο (logistics).  Βρίσκεται δίπλα από την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης Αθηνών στο Καλοχώρι . Σύμφωνα με πληροφορίες όμως δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τον σκοπό που κατασκευάστηκε. Στον συγκεκριμένο χώρο στήθηκαν σκηνές τόσο μέσα όσο και έξω από το κτίριο και εκτιμάται ότι θα φιλοξενεί περίπου 450 πρόσφυγες, που έφτασαν ήδη από χθες. Το κτίριο επίσης αναμένεται να έχει πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση τα κουνούπια προκαλούν έντονη όχληση.

kentro-filoxenias-ethniki-odos4 kentro-filoxenias-ethniki-odos3 kentro-filoxenias-ethniki-odos2

5) Αποθηκευτικός χώρος στην περιοχή Ωραιοκάστρου

Κτιριακό συγκρότημα που χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός, βιοτεχνικός χώρος στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, στη Συμμαχική Οδό, μόλις 3,5 χλμ μακριά από το κέντρο κράτησης Διαβατών, το γνωστό στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. Είναι σε άθλια κατάσταση και οι πρόσφυγες θα μένουν σε σκηνές που έχουν στηθεί στο εσωτερικό του. Εκτιμάται ότι θα στεγάσει περίπου 1000 άτομα.

kentro-filoxenias-oraiokastro

Δείτε και ένα video με νέες φωτογραφίες από τα κέντρα κράτησης:

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης