MNIMEIO XIROSIMA

«Κρατήστε μακριά τα Pokemon από το μνημείο της Χιροσίμα»

Αίτημα στους δημιουργούς του Pokemon Go έκανε η ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα, να κρατήσει τα εικονικά τέρατα μακριά από το μνημείο για τα θύματα της ατομικής βόμβας. Ζητά μάλιστα από τους δημιουργούς του παιχνιδιού να έχουν «απομακρυνθεί» έως τις 6 Αυγούστου, όπου θα πραγματοποιηθεί μια ετήσια τελετή για την επέτειο του βομβαρδισμού το 1945.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά το αίτημα από τους φορείς εκμετάλλευσης του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, – που είναι ιδιαίτερα ραδιοενεργό μετά την κατάρρευσή του το 2011 – να κρατήσει μακριά τα Pokemon από τα εργοστάσιά της.

Το δημοφιλές παιχνίδι κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία την περασμένη Παρασκευή.

Στο παιχνίδι, οι παίκτες κυνηγούν Pokemon με τη χρήση του smartphone τους σε φυσικούς χώρους, που καθορίζονται ως «Pokestops» και να τα εκπαιδεύσουν σε «γυμναστήρια».

Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιχνίδια σε κινητά τηλέφωνα, το συγκεκριμένο απαιτεί από τους παίκτες να περπατούν – με τις ώρες – κυνηγώντας τα, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες και οργανισμοί να αναγκάζονται να ζητούν την απομάκρυνσή τους από διάφορα μέρη για λόγους ασφαλείας.

Μεταξύ αυτών, το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ, όπου πρόσφατα δήλωσε στους επισκέπτες πως είναι «εξαιρετικά ακατάλληλο» το παιχνίδι εντός του χώρου, ενώ στο Άουσβιτς, όπου εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί, απαγορεύτηκε επίσης το παιχνίδι.

Το Πάρκο Ειρήνης στη Χιροσίμα, το οποίο περιλαμβάνει ένα μνημείο και ένα μουσείο αφιερωμένο στους 140.000 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην πρώτη πυρηνική επίθεση στον κόσμο, καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση σε μια ήσυχη περιοχή στην κατά τα άλλα γεμάτη πόλη.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NHK, στο πάρκο υπάρχουν περίπου 30 Pokestops και τρία «γυμναστήρια» όπου οι παίκτες αγωνίζονται εναντίον άλλων παικτών Pokemon.

Αξιωματούχος δήλωσε στο NHK, πως είναι δύσκολο για τους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και πως διαταράσσουν την ησυχία σε μια περιοχή που θεωρείται ιερή.

Ο προγραμματιστής του παιχνιδιού στις ΗΠΑ, μελετά το ενδεχόμενο εξαιρέσεων, αλλά δεν τις παρέχει αυτόματα. Δεν έχει προβεί ωστόσο σε σχόλια για την συγκεκριμένη περίπτωση.

Το Ναγκασάκι, όπου 74.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρηνική βόμβα που έπεσε μετά τη Χιροσίμα, ζήτησε επίσης από τους Charizard, Pikachu και φίλους τους να απομακρυνθούν από το πάρκο ειρήνης και το μουσείο της.

Πηγή: BBC