ΕΙΔΗΣΕΙΣ
tellogleio

Κοιμήθηκαν… στρωματσάδα στο Τελλόγλειο! Το πρώτο στην Ελλάδα Sleepover για ενήλικες σε μουσείο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Αν και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ το απόγευμα της Παρασκευής ήταν κλειστό για το κοινό, λίγο μετά τις 19.30 άρχισαν να καταφθάνουν άνδρες και γυναίκες, κουβαλώντας στις πλάτες τους σακίδια και κρατώντας στα χέρια υπνόσακους!

«Περάστε! Απόψε θα ξεναγηθούμε στο μουσείο, θα παίξουμε, θα διασκεδάσουμε, θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και θα κοιμηθούμε, νιώστε όπως στο σπίτι σας», είπε καλωσορίζοντας τα 23 άτομα που πέρασαν το κατώφλι του μουσείου η Δέσποινα Καβύρη, στέλεχος στο τμήμα επικοινωνίας του Τελλόγλειου.

Μόλις άρχιζε το πρώτο στην Ελλάδα Sleepover για ενήλικες σε μουσείο, η πρωτότυπη διανυκτέρευση που πραγματοποιείται σε χώρους πολιτισμού, με στόχο να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά στα μουσεία και τις τέχνες.

Άνδρες και γυναίκες με διαφορετικές κουλτούρες, επαγγέλματα και ηλικίες, άγνωστοι μεταξύ τους, βρέθηκαν στο Τελλόγλειο, έχοντας κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για τον πολιτισμό.

«Πρόκειται για αξιέπαινη πρωτοβουλία. Έτσι έρχονται πιο κοντά άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους, ρίχνουν ‘‘τοίχους’’ και επικοινωνούν σε ένα πλαίσιο πολιτισμού. Ειδικά στις μέρες μας, που υπάρχει και κρίση αξιών, είναι πολύ σημαντικό», τονίζει ο Γιάννης Πάουλ, μουσικός.

Μαζί με την διατροφολόγο φίλη του, Βίκυ Λυκοπούλου, συμμετείχαν στο πρώτο Sleepover για ενήλικες. «Μου άρεσε η ιδέα να κοιμηθώ σε ένα μουσείο», λέει η Βίκυ, «το είδα ως πρόκληση κι αμέσως δήλωσα συμμετοχή».

«Τέτοιες δράσεις σε κάνουν πιο δημιουργικό και πιο ανοιχτό προς τους άλλους», σημειώνει η Χριστίνα Καραογλάνη, εικαστικός που διδάσκει σε δημοτικό σχολείο.

«Είναι πρωτόγνωρο ένα μουσείο να ανοίγει μόνο για σένα και μάλιστα για να κοιμηθείς στους χώρους του», προσθέτει η θεατρολόγος Μαρία Καλιδάκη.

Το πρώτο στην Ελλάδα Sleepover για ενήλικες σε μουσείο άρχισε με ξενάγηση στους χώρους του Τελλόγλειου. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα παιχνίδι με γρίφους που κλήθηκαν να λύσουν μέσα από τα εκθέματα του μουσείου, γευμάτισαν και κοιμήθηκαν δίπλα και κάτω από έργα τέχνης! Το πρωί ολοκλήρωσαν την δράση δημιουργώντας δικά τους έργα σε καμβά.