kafesseanamoni

Καφές σε αναμονή: «Να κάνουμε την αλληλεγγύη καθημερινή συνήθεια»

Τις 300 σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν πλέον οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση «Καφές σε αναμονή». Η αλυσίδα αυτή μάλιστα έχει ανοίξει τόσο πολύ που στη θέση του καφέ, μπορεί να μπει πλέον και το ψωμί, το γάλα, το κρέας, τα λαχανικά, ακόμα και τα φάρμακα!

Η ιδέα ξεκίνησε από τα εργατικά καφέ στη Νάπολι της Ιταλίας πριν από περίπου 100 χρόνια, ως «caffé sospeso», αποτελώντας τον καφέ που προπληρωνόταν από κάποιον πελάτη ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να απολαύσει την αγαπημένη του συνήθεια. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο η συγκεκριμένη «παράδοση» άρχισε να αποδυναμώνεται. Δεν άργησε ωστόσο να κάνει την επανεμφάνισή της εδώ και περίπου 15 χρόνια, με πολλές ακόμα χώρες να ακολουθούν το συγκεκριμένο παράδειγμα.

Στη χώρα μας η αρχή έγινε από τη Σχεδία, το γνωστό περιοδικό δρόμου που έχει ως στόχο την άμεση συμπαράσταση σε άστεγους έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες.

Από τον περασμένο Νοέμβριο όμως το δίκτυο του Καφέ σε αναμονή, άρχισε να γιγαντώνεται, μέσα από την προσπάθεια που ξεκίνησε ο Δημήτρης Πανέλης και μία ομάδα σπουδαστών της δραματικής σχολής «Δήλος».

Το βίντεο που ετοιμάστηκε εξηγεί με πολύ απλό τρόπο τι ακριβώς είναι ο Καφές σε αναμονή και πως μπορεί ο καθένας να συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια.

«Το κίνητρο αποτέλεσε η όλη κοινωνική κρίση που ζούμε και αφορμή ένα άρθρο που διάβασα για τον caffé sospeso στη Νάπολι» δήλωσε στο Press724 ο κ. Πανέλης.

«Έτσι προέκυψε και το βίντεο αυτό, που μέσω της δυναμικής της εικόνας και σε συνδυασμό μόνο με μια σελίδα στο Facebook, χωρίς κάποια οργάνωση ή κάποια ΜΚΟ, προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο ώστε να γίνει η αλληλεγγύη καθημερινή συνήθεια και όχι κάτι που κάνουμε μόνο τα Χριστούγεννα και στις άλλες γιορτές της αγάπης όπως συνηθίζουν να χαρακτηρίζονται».

Με πάνω από 20 ομάδες εθελοντών πλέον σε όλη την Ελλάδα, στόχος είναι να γίνει ακόμη πιο γνωστή η δράση και στηριζόμενη στην εμπιστοσύνη, το φιλότιμο και την ανθρωπιά να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για όσους συνανθρώπους μας τα έχουν ανάγκη.

kafesseanamoni1

Τα μέχρι στιγμής μηνύματα είναι θετικά και όπως εξηγεί ο Δημήτρης Πανέλης όσο περνάει ο χρόνος το όλο εγχείρημα εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο.

«Έχει ανοίξει η αλυσίδα, με συμμετοχή φούρνων, κρεοπωλείων, οπωροπωλείων, ενώ έχουν εκδηλώσει πλέον το ενδιαφέρον τους και συμμετέχουν ακόμη και φαρμακεία. Ο καφές είναι μόνο η αφορμή. Ήδη και τοπικοί φορείς έχουν ξεκινήσει να συνεισφέρουν. Για παράδειγμα το Εργατικό Κέντρο στη Ναύπακτο, ή το Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Κατερίνη. Πρόσφατα και ο Δήμος Ηρακλείου μέσω των δημοτικών καταστημάτων του ξεκίνησε να προσφέρει Καφέ σε αναμονή».

Ζητούμενο πλέον είναι η όσο πιο άμεση και καλύτερη ενημέρωση του κόσμου, ώστε να μπορεί να ξεπεραστεί και η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει το όλο εγχείρημα.

«Η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι το να πείσουμε τον κόσμο να μπει και να ζητήσει αυτό που έχει προσφέρει κάποιος άλλος πελάτης. Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ακόμη δεν υπάρχει στο βαθμό που θα θέλαμε η σχετική ενημέρωση και δεύτερον επειδή δυστυχώς υπάρχει ακόμη το ταμπού της ντροπής που πρέπει να σπάσει. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι είναι αξιοπρεπές να ζητάς αυτό που χρειάζεσαι για να ζήσει η οικογένεια σου».

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τον πλήρη κατάλογος με τα καταστήματα με Καφέ σε Αναμονή στη Θεσσαλονίκη:

Δυτικά

Θεσσαλονίκη, Εύοσμος Καραολή και Δημητρίου 132 » Δώρα Γης»

Θεσσαλονίκη, Κορδελιό, Παύλου Μελλά 30 «Alluere»

Θεσσαλονίκη, Εύοσμος ,Αγ.Δημητρίου 25 ¨Αστεράκια παιδότοπος

Κέντρο-Ιστορικό

Θεσσαλονίκη, Battlenet 3D – Κωνσταντίνου Μελενίκου 32

Θεσσαλονίκη, Αντιγονιδών με γωνία Κρυστάλη. SEVEN 2 SEVEN

Θεσσαλονίκη, Δεσπεραί 23, «Ηλιοτρόπιο»

Θεσσαλονίκη, Δημητρίου Γούναρη 51 «Μανιφέστο»

Θεσσαλονίκη, Προξένου Κορομηλά 47, «Νερό που καίει»

Θεσσαλονίκη, Μητρ. Γενναδίου 16 & Ιουστινιανού 22 Basta,

Κέντρο-Ανατολικά

Θεσσαλονίκη, Κάτω Τούμπα, Διστόμου 21, «Χαΐνης»

Θεσσαλονίκη, Χαριλάου ,»8 1/2 Cafe» Αλ.Παπαναστασίου 150,

Θεσσαλονίκη,Ντεπώ ,Mammy’s Creperie ,25ης Μαρτίου 25

Ανατολικά

Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Koμνηνών 86, «MarSo Fun Coffee»

Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Χιλής 45, Κοιν.Σ.Επ «Δημιουργίες»

Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά Ελευθερίου Βενιζέλου 26,Άγιο Παντελεήμονα Κηφισιάς / Raphael

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για τον Καφέ σε αναμονή, μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα στο Facebook.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου




One thought on “Καφές σε αναμονή: «Να κάνουμε την αλληλεγγύη καθημερινή συνήθεια»

Comments are closed.