Διεύρυνση κατά 216 εκατ. ευρώ της υστέρησης των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καταγράφουν και τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον μήνα Αύγουστο. Στο 8μηνο οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος ανήλθαν στα 7,312 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 7,931 δισ. ευρώ, με την απόκλιση να φτάνει στα 619 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι στις 29 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο τρέχων μήνας αναδεικνύεται σε κομβικό, προκειμένου να ανατραπεί η αρνητική εικόνα που εμφανίζουν τα έσοδα από τον περασμένο Ιούλιο. Πάντως και χθες, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα, o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε την εκτίμηση ότι το 2017 θα κλείσει με υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο στόχος για την είσπραξη 14,037 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς δεν θα επιτευχθεί. Το υπουργείο Οικονομικών ανέβασε τον πήχη κατά 658 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016 ποντάροντας στην απόδοση περισσότερων φόρων από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών (σ.σ.: ενεργοποιήθηκε ο νέος τρόπος φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων, η νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση των συντελεστών προκαταβολής κ.λπ.). Παρά την αύξηση των συντελεστών, φέτος στο 8μηνο έχουν εισπραχθεί λιγότερα ακόμη και από πέρυσι (7,312 δισ. ευρώ έναντι 7,511 δισ. ευρώ) κάτι που αποδίδεται στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων και στην αύξηση της φοροδιαφυγής. «Τρύπα» εντοπίζεται τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων απέδωσε 5,069 δισ. ευρώ στο 8μηνο έναντι στόχου 5,538 δισ. ευρώ (σ.σ.: αυτό σημαίνει υστέρηση 469 εκατ. ευρώ), ενώ ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων απέφερε 1,465 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,582 δισ. ευρώ (απόκλιση 118 εκατ. ευρώ).
Η υστέρηση έναντι του στόχου στα φορολογικά έσοδα έφτασε στο 1,069 δισ. ευρώ στο 8μηνο, τη στιγμή που στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών είχε καταγράψει πολύ μικρή απόκλιση, μόλις επτά εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου εισπράχθηκαν 27,994 δισ. ευρώ έναντι στόχου 29,063 δισ. ευρώ. Η απότομη διεύρυνση του «ανοίγματος» στο σκέλος των φορολογικών εσόδων αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών στο γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί η είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ να γίνει μέσα στον Αύγουστο, κάτι που τελικώς δεν συνέβη. Αυτό προκύπτει και από τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία όπου καταγράφηκε πολύ μεγάλη απόκλιση 788 εκατ. ευρώ, καθώς εισπράχθηκαν 848 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,636 δισ. ευρώ.
Τρίτη πηγή υστέρησης για τα φορολογικά έσοδα αποτελεί ο καπνός.
Από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης έπρεπε να εισπραχθούν 1,841 δισ. ευρώ στο 8μηνο, αλλά τελικώς συγκεντρώθηκαν 1,708 εκατ. ευρώ (-133 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου), ενώ υστέρηση 24 εκατ. ευρώ καταγράφηκε και από τον ΦΠΑ στα καπνικά προϊόντα. Το μόνο παρήγορο στοιχείο είναι ότι στο οκτάμηνο η «τρύπα» από τα καπνικά προϊόντα περιορίστηκε συνολικά στα 157 εκατ. ευρώ από 175 εκατ. ευρώ που ήταν στο επτάμηνο, κάτι που δείχνει υπεραπόδοση κατά τον μήνα Αύγουστο. Στον ΦΠΑ εμφανίζεται στο 8μηνο υπεραπόδοση 226 εκατ. ευρώ, η οποία όμως έχει δημιουργηθεί για «τεχνικούς λόγους». Ο ΦΠΑ λοιπών προϊόντων (περιλαμβάνονται τα πάντα εκτός από τα καπνικά και τα πετρελαιοειδή) εμφανίζει υπεραπόδοση 263 εκατ. ευρώ επειδή περιλαμβάνει και τον ΦΠΑ που αποδόθηκε κατά την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (σ.σ.: περίπου 290 εκατ. ευρώ).
Το ποσό αυτό θα επιστραφεί στην εταιρεία η οποία με τη σειρά της θα το αποδώσει στο ΤΑΙΠΕΔ ως τμήμα του τιμήματος για την παραχώρηση. Υπέρβαση, έναντι του στόχου, παρατηρείται τέλος και στα έσοδα παρελθόντων ετών με τους άμεσους φόρους να υπεραποδίδουν κατά 142 εκατ. ευρώ (1,445 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,303 δισ. ευρώ) και τους έμμεσους φόρους να αποφέρουν 135 εκατ. ευρώ περισσότερα, δηλαδή 752 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 618 εκατ. ευρώ.