ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόρος τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τον δήμο Συκεών

«Οι νεκροί μας δεν πεθαίνουν ποτέ όσο τους θυμόμαστε και τους μνημονεύουμε. Πεθαίνουν οριστικά όταν τους ξεχνάμε,  και εμείς δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ…».

Με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για να τιμήσει τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί κατακτητές, έστειλε το μήνυμα διαχρονικής απόδοσης τιμών «στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της χώρας μας», κάνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη αναφορά στην «ανάγκη διατήρησης της ενότητας του λαού».

Στο ετήσιο ραντεβού απόδοσης τιμής και μνήμης, που έγινε σήμερα στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Δ.Ε. Συκεών, εκδήλωση που έχει καθιερώσει εδώ και 20 και πλέον χρόνια ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Γερμανό κατακτητή, ήταν όλοι παρόντες με έντονη τη παρουσία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, εκπροσώπων κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων, όσο και πλήθους πολιτών,  ενώ το «παρών» έδωσαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι στο δήμος μας γιατί πρώτοι εμείς ως δημοτική αρχή το 1995 είχαμε καθιερώσει αυτή την εκδήλωση και είμαστε πιστοί στο ραντεβού τιμής και μνήμης κάθε χρόνο και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όλους αυτούς που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη. Η αντίσταση του ελληνικού λαού 1941-1944 είναι η χρυσή σελίδα της ελληνικής ιστορίας του τελευταίου αιώνα, είναι αυτή που δείχνει στα νιάτα και στους μεγαλύτερους ότι ενωμένοι μπορούμε να διαφυλάξουμε την εθνική ανεξαρτησία, να αγωνιστούμε για την πατρίδα, να είμαστε πατριώτες για να πετύχουμε το καλύτερο», τόνισε εμφατικά μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σ.Δανιηλίδης.

Κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την πρόεδρο της Δ.Κ. Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη αναδείχθηκε το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης για τη θυσία των αγωνιστών πατριωτών της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίοι στις 30 Οκτωβρίου του 1944, ξεκινώντας από την περιοχή των Κάστρων, απελευθέρωσαν την Θεσσαλονίκη από τη ναζιστική κατοχή.

«Δείχνουν το δρόμο…»

Κατά την ομιλία της η κα. Καγιαμπίνη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο μας κάνουν υπερήφανους ως έθνος και θα οδηγούν για πάντα τα βήματα μας, δείχνοντας το δρόμο της προκοπής και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Να θυμόμαστε, όμως, πάντα ότι οι φασίστες καπηλεύονται τον πατριωτισμό, και ότι ο  πατριωτισμός πάει χέρι-χέρι με τη δημοκρατία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πετάξουμε στα σκουπίδια τη θυσία τέτοιων ηρώων, γιατί τότε θα εισπράξουμε την αιώνια περιφρόνηση της ιστορίας».

Τόσο ο δήμαρχος Σ.Δανιηλίδης όσο και η Ε.Καγιαμπίνη έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Δαλάτση, «ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια ως υπεύθυνος τελετάρχης αναβάθμισε την εορταστική εκδήλωση στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν όλο και περισσότεροι μαθητές και σχολεία, αλλά και πολίτες», όπως είπαν.

Εκπροσωπώντας τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθητές απήγγειλαν ποιήματα, για να ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, ενώ συμβολικά στον τόπο όπου εκτελούνταν οι αγωνιστές της Αντίστασης, στη Δ.Ε. Συκεών (Κανάρη και Ομήρου), αποδόθηκαν τραγούδια υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της Δ.Ε. Νεάπολης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση.

Στο τέλος της εκδήλωσης στο μνημείο κατέθεσαν στεφάνι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, για τα Δημοτικά Σχολεία οι  μαθήτριες Μαρία Στυλιανοπούλου (2ο Δ.Σ. Αγ. Παύλου) και η Αννα-Χριστίνα Στάμογλου (2ο Δ.Σ. Συκεών), για τα Γυμνάσια η μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Νεάπολης Γεωργία Καπαγιαννίδου, για τα Λύκεια η μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Συκεών Στυλιανή Κίζυλη, για το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Νεάπολης-Συκεών η εκπρόσωπος μελλών του Γ΄ ΚΑΠΗ Αγ Παύλου Ε. Παπαδοπούλου, για τις δημοτικές παρατάξεις ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μ. Βουλγαρίδης («ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΣΙΜΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ»), η Κ. Τσουκαλά («ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»), ο Γ. Πανόπουλος («ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»), για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο Β. Ανανιάδης, για τις Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αγ. Παύλου-Νεάπολης-Πεύκων-Συκεών ο Δ. Απατσίδης, για τον Ποντιακό  Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας-Συκεών ο πρόεδρος Γ. Τελίδης, για το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών η Ν. Κατσαούνη, για το Πολιτιστικό Οδοιπορικό ο Ν. Σακαλής, για το Χορευτικό Συγκρότημα Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου η «Αγία Φωτεινή η Νεαπολίτις» η Ν. Μπεκιάρη και η Μ. Νταρή, για το Δημιουργικό Σύλλογο Γυναικών Νεάπολης-Συκεών ΕΣΤΙΑ η Κ. Τοπαλίδου, ο Βυζαντινός Αθλητικός  Όμιλος, η Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση ΑΚΡΙΤΕΣ  ΣΥΚΕΩΝ και ο Αθλητικός Σύλλογος  ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΥΚΕΩΝ.