ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένοχος και επισήμως ο Άκης για τις «χρυσές μίζες»

Μετά από διαδικασία τριών ετών έπεσε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας η αυλαία της δίκης για την υπόθεση με τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες» από την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.Λίγο μετά τις δέκα το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος του δικαστηρίου Ανθή Γκάμαρη ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας. Ομόφωνα οι δικαστές έκριναν ενόχους, όπως και πρωτοδίκως, τους 16 κατηγορούμενους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), ενώ η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισής τους για την αναγνώριση ελαφρυντικών, που συνδέονται άμεσα με την επιμέτρηση της ποινής που θα τους επιβληθεί για την πράξη που κρίθηκαν ένοχοι.
Απούσα από το εδώλιο ήταν κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας ήταν η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Μόλντενάουερ καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοί τους, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο τόσο για τον πρώην υπουργό, όσο και για τον άλλοτε γενικό γραμματέα της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Ιωάννη Σμπώκο μείωσε το ποσό του «ξεπλύματος» από τα 40 στα δέκα εκατομμύρια ευρώ, ενώ «αφαίρεσε» και μία επιμέρους πράξη για την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου.
Συγκεκριμένα ,με βάση την αποφαση του δικαστηρίου ένοχοι όπως και πρωτοδίκως (σ.σ. άλλοι με την επιβαρυντική περίσταση του κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και άλλοι όχι με την επιβαρυντική αυτή περίσταση) οι: Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Ιωάννης Σμπώκος, Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα, Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Γκούντρουν Μόλντενάουερ, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, μετά την απόφαση επί της ενοχής αναμένεται η αναγγελία των ποινών για τους κατηγορούμενους, καθώς και η απόφαση των δικαστών που θα κρίνει την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση, δηλαδή αν και ποιοί από αυτούς θα επιστρέψουν στη φυλακή και ποιοί θα μπορέσουν να συνεχίσουν ελεύθεροι τη ζωή τους.
Όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του κ. Σμπώκου είναι ελεύθεροι με αναστολή εκτέλεσης ποινής και γι’ αυτό το λόγο αναμένουν με αγωνία την τελική κρίση του δικαστηρίου, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Μίνα Μουστάκα  
in.gr