egkatalelimenaktiria920

Κίνητρα για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων

Με μεταφορά συντελεστή δόμησης, με φορολογικές ελαφρύνσεις και δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Το πρόβλημα των εγκαταλειμμένων κτιρίων έχει γίνει μεγαλύτερο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών με συνέπεια πολλοί άστεγοι και μετανάστες να έχουν βρει καταφύγιο σε αυτά τα κτίρια. Στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων υπάρχουν 1.800 εγκαταλειμμένα κτίρια τα οποία στην πλειονότητά τους αποτελούν εστίες ρύπανσης αλλά και παράνομων δραστηριοτήτων.

Στις περιοχές με τα περισσότερα εγκαταλειμμένα συγκαταλέγονται ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο, ο Βοτανικός, η Πλατεία Αμερικής, το Ρουφ, το Γκάζι, ο Αγιος Παντελεήμονας, η Πλατεία Αττικής, τα Πατήσια και το Θησείο.

Μεταξύ των εγκαταλειμμένων κτιρίων περιλαμβάνονται και πολλά διατηρητέα. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων» εκτιμάται ότι σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός των διατηρητέων ξεπερνά τις 10.000. Στην πλειονότητά τους έχουν αφεθεί στη μοίρα τους αφού πλέον η συντήρηση και η ανακατασκευή τους είναι απαγορευτικές για τους περισσότερους ιδιοκτήτες.

Για να επιλύσει το ζήτημα αυτό η κυβέρνηση εξετάζει ειδικό πρόγραμμα και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει την κατηγοριοποίηση των εγκαταλειμμένων (σε δημόσια, ιδιωτικά, διατηρητέα, γνωστού και άγνωστου ιδιοκτήτη), περιορισμό έναντι ανταλλάγματος των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών επί του ακινήτου όταν αυτό αξιοποιείται από τον Δήμο, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα αυτά και «μοριοδότηση» για την ένταξη τους στον αναπτυξιακό νόμο.