Περισσότερα από 30 άτομα, θύματα ή εν δυνάμει θύματα εμπορίας ανθρώπων, του γνωστού ως trafficking, εξυπηρετήθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από το σχετικό κέντρο υποδοχής που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό στη Θεσσαλονίκη, από το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού.
Κυρίως γυναίκες, θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση απευθύνθηκαν στη συγκεκριμένη δομή, η οποία παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες, όπως ψυχολογική υποστήριξη, ενημέρωση για επιδόματα, βιβλιάρια υγείας, κάρτα ανεργίας, αλλά και συνοδεία σε συνεργαζόμενους φορείς και υπηρεσίες για διαχείριση και διεκπεραίωση αιτημάτων των ωφελούμενων και διασύνδεση και παραπομπή σε άλλες οργανώσεις για παροχές που δεν καλύπτει το Κέντρο Υποδοχής.
Στο κέντρο μάλιστα λειτουργούν και άλλες δραστηριότητες, όπως κοινωνικό παντοπωλείο και βεστιάριο και χώρος για μανικιούρ, που χρησιμοποιείται κυρίως για να «σπάει» ο πάγος με τις γυναίκες που προσέρχονται στον χώρο και να νιώθουν πιο άνετα.
Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα που μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και πήρε σάρκα και οστά στην οδό Αφροδίτης 3 στο Βαρδάρη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου οργανώθηκε μια Κοινωνική Υπηρεσία, στελεχωμένη από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς λειτουργούς.
Τα άτομα που αναζητούν στήριξη εκεί, ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να παραπεμφθούν σε άλλες οργανώσεις και φορείς με τους οποίους συνεργάζεται το πρόγραμμα, όπως: Οι Γιατροί του Κόσμου, το Σώμα επιθεώρησης Εργασίας, η PRAKSIS, το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων, το Hopespot –Κέντρο Ελπίδας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ, η A21 κ.α.
Στην ουσία, το κέντρο υποδοχής, λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος όλων αυτών των φορέων-οργανώσεων, κάτι που ίσως γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε θέματα αντιμετώπισης εμπορίου ανθρώπων.
Προκειμένου να πετύχει το στόχο του, το κέντρο εκτός από τις ενέργειες διασύνδεσης ακολουθεί τη μέθοδο της Κοινωνικής Εργασίας στο δρόμο (streetwork), κατά την οποία προσεγγίζονται τα άτομα στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης περισσότερα από 400 άτομα και από αυτά για διάφορους λόγους προσεγγίστηκαν περίπου 220, τα οποία και ενημερώθηκαν για το κέντρο υποδοχής.
«Οι αριθμοί αυτοί είναι μεγάλοι, όμως μεγάλο είναι και το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις χώρες των Βαλκανίων μέσα στην οικονομική κρίση» αναφέρουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του κέντρου.
Η ταυτότητα του προγράμματος
Το πρόγραμμα «Υποστήριξη εν δυνάμει θυμάτων trafficking στη Θεσσαλονίκη» υλοποιείται από το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.). Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
του Αλέξη Αλεξιάδη