ΕΙΔΗΣΕΙΣ
mitropolitiki (2)

Μητροπολιτική Επιτροπή: Τα στρατόπεδα στους Δήμους ως χώροι πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού

Το θέμα της αξιοποίησης των πρώην στρατοπέδων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο επίκεντρο της 6ης Τακτικής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης σήμερα το μεσημέρι.

Όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, εκ μέρους της Μητροπολιτικής Ενότητας η κα. Βούλα Πατουλίδου θα ετοιμάσει ένα κείμενο ως επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας που θα εμπεριέχει τις βασικές θέσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και θα προτείνει συγκεκριμένα τη συνέχιση της διαβούλευσης για την προτεινόμενη από την κυβέρνηση Σύσταση Υπηρεσίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπεριέχονται στο κεφάλαιο Γ του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», θα ζητείται να περάσουν τα στρατόπεδα στους Δήμους ως χώροι πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού με παράλληλη ένταξη τους στον περιφερειακό σχεδιασμό υπερτοπικής σημασίας. Ακόμη θα υπάρχει η απαίτηση για συνάντηση με τον κ. Καμμένο. Το κείμενο αυτό θα τεθεί αύριο υπό έγκριση όλων των παρατάξεων.

Νωρίτερα κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε πως «δεν είμαστε γενικά αντίθετοι στο σχεδιασμό του Υπουργείου για τα αναξιοποίητα στρατόπεδα. Τα ακίνητα όμως που βρίσκονται εντός πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αποδοθούν στους Δήμους», ενώ ακόμη πρότεινε τα όποια έργα θα πραγματοποιηθούν εντός των στρατοπέδων να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζήτησε για τα στρατόπεδα εντός των ορίων των πόλεων να γίνει δεκτό το πάγιο αίτημα για παραχώρηση στους Δήμους, είτε είναι ενεργά είτε όχι, και να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου και για έργα κοινής ωφέλειας χωρίς εμπορευματοποίηση.

Ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά, Στ. Λαζαρίδης, κατά την εισήγηση του τόνισε την ανάγκη ενός ομόφωνου ψηφίσματος που δε θα επιτρέπει την τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του: «Στη δυτική Θεσσαλονίκη δεν αναπνέουμε».

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος και διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπου εισηγητές καθώς μίλησε για οικοπεδοποίηση στρατοπέδων από τους δήμους. «Δεν μπορεί να λειτουργεί ο κάθε δήμος και ο κάθε δήμαρχος ξεχωριστά», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για την ανάγκη ενός ενιαίου φορέα. Ακόμη αναφέρθηκε στο κόστος που θα υπάρχει για τη συντήρηση των χώρων των στρατοπέδων, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του πως ακόμη κι αν τα στρατόπεδα δοθούν εξολοκλήρου για χώρους πρασίνου μπορεί να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης.

Ο εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», Βασίλης Γάκης, αν και δήλωσε πως συμφωνεί να αποδοθούν στους δήμους τα στρατόπεδα, συγχρόνως αναγνώρισε σημεία συμφωνίας και με την πρόταση του κ. Μπίλλια.

Από τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, που νωρίτερα είχε παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για το ίδιο θέμα , η Δέσποινα Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που δίνει υπερεξουσίες στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ως αντάλλαγμα από το ΣΥΡΙΖΑ στον Πάνο Καμμένο για να παραμείνει αυτός στην κυβέρνηση.

Η Νίοβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά» μίλησε για αξιοποίηση των στρατοπέδων αλλά με ανταποδοτικότητα, που όπως είπε μπορεί να υπάρξει ακόμη και σε χώρους πρασίνου εάν υπάρχει κάποιο εισιτήριο.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Θέοδωρος Ιγνατιάδης δήλωσε: «Από τη μία είναι η πλευρά του κεφαλαίου που θεωρεί τα στρατόπεδα ως εμπόρευμα και από την άλλη η πολιτική της εργατικής τάξης. Τα στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία».

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη» έκανε λόγο για μία από τις τελευταίες ευκαιρίες να αποκτήσουμε ελεύθερους χώρους πρασίνου και πολιτισμού. Όπως δήλωσε η κυβέρνηση λειτουργεί με εισπρακτική λογική. «Πουλάμε και τα ασημικά», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας με στόχο την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής και του δήμοσίου συμφέροντος.