rizospastiko

Τι προτείνει η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα για τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης

Οι θέσεις της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας για την προτεινόμενη από την κυβέρνηση Σύσταση Υπηρεσίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπεριέχονται στο κεφάλαιο Γ του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του ζητήματος με 13 ανενεργούς στρατιωτικούς χώρους. Από τα τέλη της δεκαετίας του 90 έχουν αναπτυχθεί κινήματα για την υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα αυτών των χώρων. Είναι απαραίτητη η αξιοποίησή τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών με χώρους πρασίνου , πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους χώρους είναι οι διατάξεις του Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης του 1985 και τα σχέδια του νέου ρυθμιστικού Καθώς και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμων και ο νόμος 2745/99. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των στρατοπέδων είναι περίπλοκο με κύριους ιδιοκτήτες το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της πρώην Κτηματικής Υπηρεσίας του δημοσίου. Εμπλέκονται όμως και ιδιώτες. Το θέμα επανήλθε πρόσφατα με το σχέδιο αξιοποίησης του Στρ. Καρατάσιου για τη δημιουργία γηπέδου και άλλων εγκαταστάσεων από τον ΠΑΟΚ. Στο Κεφάλαιο Γ του προτεινόμενου νομοσχεδίου διαπνέεται από μία λογική real estate. Πουλάμε ότι έχουμε, δίνοντας υπερεξουσίες στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας που μόνο σε δεσποτικά καθεστώτα συναντάμε. Με χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Καμμένος στο συνέδριο EXPOSEC 2016 επιβεβαιώνει την real estate αντίληψη.

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα προτείνει να καταργηθεί ο νόμος 2745/99, να χαρακτηριστούν τα πρώην στρατόπεδα με προεδρικά διατάγματα ή άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις σε κοινόχρηστους χώρους υψηλού πρασίνου υπερτοπικής σημασίας. Τα εντός των στρατοπέδων αξιόλογα κτίρια να χαρακτηριστούν ως ιστορικά μνημεία από το ΥΠΠΟ και να αποδοθούν για ήπιες κοινωφελείς χρήσεις. Να αποδοθεί η ιδιοκτησία των πρώην στρατοπέδων στους δήμους χωρίς την ένταξη τους σε οποιαδήποτε σχέδια επιχειρηματικής αξιοποίησης. Να συσταθεί Δημόσιος Μητροπολιτικός Φορέας με αρμοδιότητα την ανάδειξη και τη διαχείριση τους ως χώρων κοινόχρηστου πρασίνου υπερτοπικής σημασίας και τέλος μεταφορά ανάλογων κονδυλίων από μέρους της κεντρικής εξουσίας.

Η κυβέρνηση ωστόσο ακολουθεί τις επιταγές της μνημονιακής πολιτικής δρομολογώντας διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων.

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν τα ακίνητα του ΤΕΘΑ είναι 1477 έκτασης 251.536 στρ. Το 1/3 βρίσκεται στη Μακεδονία.

Τέλος αν αποδίδονταν τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης για δημιουργία χώρων πρασίνου απο 2.7 τμ ανά κάτοικο θα προστίθενταν ακόμη 2.4 τμ ανά κάτοικο πλησιάζοντας το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στις 18 του μηνός στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται ο Πιτσιόρλας του ΤΑΙΠΕΔ και θα παρουσιάσει το σχεδιασμό για τις ιδιωτικοποιήσεις στην περιοχή. Ερωτώμενη σχετικά η κα. Χαραλαμπίδου κάλεσε μέλη της περιφερειακής παράταξης αλλά και πολίτες να παραβρεθούν στην εκδήλωση απαιτώντας να πάρουν μέρος στι διάλογο και να ακουστεί και η δική τους φωνή.




One thought on “Τι προτείνει η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα για τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης

Comments are closed.