Το ζήτημα της μείωσης μισθών στην Ελλάδα θέτει με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.
Επικαλούμενος στοιχεία που παρουσίασε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, βάσει των οποίων προκύπτει πως κατά την περίοδο 2009-2014 ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 19,5%, ο κ. Χρυσόγονος τονίζει πως στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης υπήρξε πάγωμα του κατώτατου ορίου, ενώ πλέον παρατηρούνται και αυξητικές τάσεις.
Παράλληλα κάνει λόγο για βίαιη φτωχοποίηση σημαντικού ποσοστού Ελλήνων πολιτών και ζητεί από την Επιτροπή να γνωστοποιήσει αν πρόκειται να πιέσει για περαιτέρω μείωση μισθών, αλλά και να παρουσιάσει τα σχέδια της για την υποστήριξη των Ελλήνων.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ο μέσος μισθός των εργαζομένων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2009 – 2014 μειώθηκε κατά 28%, ενώ ο κατώτατος μισθός κατά 19,5%, την ώρα που στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης όχι μόνο υπήρξε πάγωμα του κατώτατου μισθού, αλλά πλέον αντίστοιχοι δείκτες έχουν αυξητική τάση [1]. Στο αρνητικό αυτό φαινόμενο θεωρείται πως συμβάλλει και η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να χειρίζονται με ιδιαίτερο τρόπο τις συμβάσεις των εργαζομένων, οι οποίοι αισθάνονται απροστάτευτοι. Παράλληλα κύριο αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού αποτελεί η βίαιη πτωχοποίηση σημαντικού ποσοστού των πολιτών -αφού και ο σημερινός κατώτατος μισθός δεν εξασφαλίζει προστασία από τη φτώχεια- αλλά και η σύνθλιψη της μεσαίας τάξης.
Ερωτάται η Επιτροπή:
α) Θεωρεί ικανοποιητικό το παρόν επίπεδο μισθών στην Ελλάδα ή μήπως προτίθεται να πιέσει για περαιτέρω μείωσή του;
β) Ποια είναι τα πλάνα της για την υποστήριξη των Ελλήνων πολιτών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και σε βασικές ανάγκες εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των μισθών;