ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παχύσαρκος ένας στους έξι Ευρωπαίους, 11η η Ελλάδα

Η Μάλτα είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων ενηλίκων κατοίκων, στο σύνολο του πληθυσμού της, ενώ η Ρουμανία βρίσκεται στο άλλο άκρο, καθώς φαίνεται ότι πλήττεται λιγότερο από όλες από αυτό το σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Κατά μέσο όρο, σχεδόν ένας στους έξι Ευρωπαίους άνω των 18 ετών (ποσοστό 15,9%) θεωρείται παχύσαρκος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από τους μισούς (51,6%) είναι υπέρβαροι. Τα ποσοστά των υπέρβαρων και των παχύσαρκων εμφανίζονται αυξημένα στις μεγαλύτερες ηλικίες και μειωμένα σε όσους έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Η Μάλτα πλήττεται ιδιαίτερα από το πρόβλημα: το 28,1% των ανδρών και το 23,9% των γυναικών στο νησί είναι παχύσαρκοι. Ακολουθούν η Λετονία, η Ουγγαρία και η Εσθονία και η πρώτη πεντάδα κλείνει με τη Βρετανία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση με ποσοστό 17,3% (το 18,3% των ανδρών και το 16,4% των γυναικών).

Η Ρουμανία (9,4% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι), η Ιταλία (10,7%) και η Ολλανδία (13,3) βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας.

«Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό των παχύσαρκων», παρατηρεί η Eurostat.Έτσι, στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών μόνο το 5,7% θεωρείται παχύσαρκο αλλά στους Ευρωπαίους ηλικίας 65-74 το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 22,1%. Σε άτομα άνω των 74 ετών το ποσοστό μειώνεται ελαφρά στο 17,3%.

Παρατηρείται επίσης μια σαφής σχέση του προβλήματος με το μορφωτικό επίπεδο: η παχυσαρκία αφορά έναν στους πέντε ανθρώπους (19,9%) χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, το 16% εκείνων που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μόλις το 11,5% όσων έχουν κάνει ανώτερες σπουδές.

Σύμφωνα με τη Eurostat, μόλις το 2,3% των Ευρωπαίων είναι λιποβαρείς.

Σε όλον τον κόσμο, ο αριθμός των παχύσαρκων διπλασιάστηκε από το 1980, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το 2014, το 39% των ενηλίκων θεωρούνταν υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι.