savvidis01

«Ντέρμπι» ΠΑΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το Καρατάσιου!

Επίσημη πρόταση κατέθεσε ο ΠΑΟΚ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με το αίτημά του για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου», προκειμένου να χτίσει στην Πολίχνη το νέο του γήπεδο χωρητικότητας 35.000 θέσεων, αλλά και ένα νέο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο. 

Στην επιστολή προς το υπουργείο και τον υπουργό, Πάνο Καμμένο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η εν λόγω έκταση συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που καλύπτουν το σχεδιασμό ανάπτυξης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για επόμενα έτη».

Όλα αυτά θα συζητηθούν στην σημερινή πρώτη συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Τι ζητάει, λοιπόν, ο «Δικέφαλος» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) και τι προτίθεται σε βάθος χρόνου να κατασκευάσει στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου:

• Νέο Στάδιο (ποδοσφαίρου και πολιτιστικών εκδηλώσεων) χωρητικότητας 30.000-35.000 θεατών με αντίστοιχους χώρους στάθμευσης.

• Σύγχρονο προπονητικό κέντρο (με τουλάχιστον 10 γήπεδο ποδοσφαίρου, ξενώνες, γυμναστήριο).

• Κτίρια εκπαίδευσης (ιδιωτικές σχολές ποδοσφαίρου κ.α.).

• Σύγχρονο εμπορικό κέντρο.

• Πάρκο αναψυχής (θεματικά πάρκο).

• Χώροι πολιτισμού (μουσεία, θέατρο, αίθουσες εκδηλώσεων κ.α).

• Ξενοδοχείο, χώροι φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την επιστολή του ΠΑΟΚ «όλα τα ανωτέρω, ενταγμένα σε ένα συνολικά πλάνο αξιοποίησης, μπορούν να αποτελέσουν τον πυλώνα αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής που θα συμβάλλει στην ανάδειξη των περιφερειακών δήμων καθώς και την αστική και χωροταξική αναβάθμιση της περιοχής».

Επίσης, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επισημαίνει ότι «με τη δυναμική που έχει διαμορφώσει τα τελευταία έτη μπορεί, ως πυλώνας αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων, να ενώσει όλους τους εμπλεκόμενους κάτω από ένα κοινό όραμα. Η παρουσία του μεγαλομετόχου αποτελεί εγγύηση υγειούς και βιώσιμης αξιοποίησης της έκτασης».

Τέλος, ξεκαθαρίζει πως «για το σχεδιασμό της πρότασης αξιοποίησης έχουμε λάβει υπόψιν τους γενικούς όρους και τα οικονομικά μεγέθη που διέπουν τις συμβάσεις παραχώρησης εκτάσεων του Τ.ΕΘ.Α»

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εκφράζει την αντίθεσή του στο σχέδιο του ΠΑΟΚ για δημιουργία γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου.

Σε αυτή αβναφέρονται τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, αλλά και τη συνάντηση εκπροσώπων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Ταμείου Εθνικής ‘Αμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), με αντικείμενο τη δημιουργία αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του σε οποιοδήποτε σχέδιο οικοδόμησής του και υπενθυμίζει την πάγια θέση του για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες ως ελεύθερων, κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης πάνω από τις επιθυμίες και τις ανάγκες της όποιας ΠΑΕ τοποθετεί την ανάγκη όλων των πολιτών του πολεοδομικού συγκροτήματος για περισσότερο πράσινο, καθαρότερη ατμόσφαιρα και ποιοτικότερους όρους ζωής. Η αξιοποίηση των χώρων των πρώην στρατοπέδων, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να γίνει στη βάση μιας αγοραίας λογικής κτηματαγοράς, από την οποία φαίνεται να εμφορείται το Τ.ΕΘ.Α., αλλά θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους, στη βάση των αρχών της αειφορίας και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του συνόλου των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σέβεται και τιμά την ιστορία του ΠΑΟΚ και κατανοεί την επιθυμία των φιλάθλων του για τον εκσυγχρονισμό των γηπεδικών εγκαταστάσεών του. Ο εκσυγχρονισμός όμως αυτός δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της ανάγκης που έχει η πόλη για περισσότερο πράσινο και περισσότερους ελεύθερους χώρους. Τέλος, δηλώνει προκαταβολικά την αντίθεσή του σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που θα δημιουργήσουν αντιπαράθεση μεταξύ του φίλαθλου κόσμου του ΠΑΟΚ και του κινήματος διεκδίκησης των πρώην στρατοπέδων ως ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής όλων των πολιτών».

Λίγο αργότερα πάντως ήρθε η απάντηση του ΠΑΟΚ, άνθρωποι του οποίου έλεγαν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προφανώς δεν ξέρει ακόμη ότι εμείς δεν έχουμε εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά αναζητούμε όλες τις πιθανές λύσεις και προφανώς η ημιμάθεια οδηγεί σε αυτογκόλ και μάλιστα βιαστικά».

Προσθέτοντας επίσης: «Δεν πάμε εμείς να διερευνήσουμε άλλες λύσεις, αλλά σπεύδουν να προταθούν στον Ιβάν Σαββίδη από φορείς».