Παραμένουν οι αντιδράσεις γονέων μαθητών του δημοτικού σχολείου στο χωριό Προφήτη του Δήμου Βόλβης, για τη φιλοξενία προσφυγόπουλων στις αίθουσες του σχολείου, τις απογευματινές ώρες. Χθες προσήλθαν για μάθημα μόνο 36 μαθητές από τους 130, κι αυτό παρότι υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα.
Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας παρήγγειλε χθες επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί εάν τελούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο και μία σειρά από άλλες πράξεις, όπως αυτές της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης και της παράνομης βίας.
Είχε προηγηθεί ενημέρωση του εισαγγελέα από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από επιστολή που έφθασε στη διεύθυνση, την οποία υπέγραφαν πέντε μέλη επιτροπής γονέων του δημοτικού σχολείου Προφήτη, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Προχθές εξέδωσε ανακοίνωση και ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, με την οποία καλεί «τους γονείς να συμβάλουν στην κανονικότητα της λειτουργίας του σχολείου». Είχε προηγηθεί την Τετάρτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία πολλών κατοίκων της περιοχής, όπου μία ακόμα φορά γιατροί ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος ανησυχίας, ενώ ο καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος αναφέρθηκε στην ανάγκη εδραίωσης κλίματος εμπιστοσύνης και συνύπαρξης με τα παιδιά των προσφύγων.
Στο μέτωπο των αφίξεων 89 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι 79 απ’ αυτούς στη Σάμο. Το σύνολο των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά ήταν χθες 15.318, εκ των οποίων 6.037 στη Λέσβο, 4.222 στη Χίο, 2.153 στη Σάμο και 1.914 στην Κω. Συνολικά στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες και μετανάστες που καταμετρήθηκαν χθες ήταν 60.564 άτομα.
Την Πέμπτη επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία 58 άτομα, με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και συνδρομή προσωπικού του Frontex. Για τον σκοπό αυτό ναυλώθηκε από τον Frontex πλοίο από τη Μυτιλήνη, που απέπλευσε προς το Δικελί της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο υλοποίησης της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας επιστράφηκαν 25 άνδρες (11 από την Αλγερία, 6 από το Πακιστάν, 4 από το Μαρόκο, 2 από τη Σρι Λάνκα, ένας από το Αφγανιστάν και ένας Παλαιστίνιος – όλοι άνδρες), εκ των οποίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη, οι 19 είχαν απορριπτικές αποφάσεις για παροχή ασύλου σε β΄ βαθμό και έξι ανακάλεσαν ή παραιτήθηκαν από τα αιτήματα για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο υλοποίησης του διμερούς Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής επαναπροωθήθηκαν 30 άτομα (27 από το Αφγανιστάν και 3 από το Ιράν, 16 άνδρες, 11 γυναίκες και 3 συνοδευόμενα παιδιά) που δεν ζήτησαν άσυλο.
Ακόμα, στο πλαίσιο υλοποίησης της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, επαναπροωθήθηκαν τρεις παράτυποι μετανάστες από την Τουρκία, όλοι άνδρες, χωρίς βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου. Επίσης, στις 11 Οκτωβρίου 2016 παραδόθηκαν δύο Τούρκοι υπήκοοι μέσω του Συνοριακού Σταθμού των Κήπων Εβρου.