ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΝΑΤΟ

Ελληνας πιλότος F-16 ανακηρύχθηκε δεύτερος καλύτερος του ΝΑΤΟ! (Φωτό)

Σπουδαία διάκριση για τον σμηναγό Επαμεινώνδα Παπαδημητρίου μετά το πέρας άσκησης

Οι Eλληνες πιλότοι επέστρεψαν στην αεροπορική βάση της ισπανικής πόλης Αλμπαθέτε ένα χρόνο μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή δύο συναδέλφων τους, στις 26 Ιανουαρίου του 2015, και απέσπασαν μια μεγάλη διάκριση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο σμηναγός Επαμεινώνδας Παπαδημητρίου ανακηρύχθηκε ο δεύτερος καλύτερος πιλότος της Συμμαχίας μετά το πέρας της άσκησης Tactical Leadership Programme (TLP).

Πρόκειται για μια σπουδαία διάκριση για το έμψυχο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο ακόμη μία χρονιά αποδεικνύει πως είναι εκ των κορυφαίων όλου του κόσμου. Το έχει αποδείξει άλλωστε σε πολλές άλλες συμμαχικές επιχειρήσεις και προγράμματα, όπως και σε συνασκήσεις με άλλες ισχυρές αεροπορίες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σημειώνεται δε πως στο ίδιο πρόγραμμα, το TLP, οι Ελληνες χειριστές έχουν αποσπάσει ακόμη και την πρώτη θέση κατά το παρελθόν. Ο σμηναγός Επαμεινώνδας Παπαδημητρίου ανήκει στην 343 Μοίρα των F-16 block 52 plus και είναι ιδιαίτερα έμπειρος χειριστής, με περισσότερες από 1.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, εκ των οποίων οι 700 στον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στο TLP, που έγινε στην αεροπορική βάση Los Lanos της ισπανικής πόλης Αλμπαθέτε, με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52 plus της 115 Πτέρυγας Μάχης και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό. Στη διάρκεια της εκπαίδευσης η 343 Μοίρα ανέλαβε αποστολές προστασίας μεικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και αποστολές καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SΕΑD), με σκοπό τη συνεργασία – συνεκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού στην εκτέλεση αυτού του είδους των αποστολών, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ