ΕΙΔΗΣΕΙΣ
olth_ergazomenoi1461397058_0

Εκδικάστηκε η αγωγή των φορέων για τις κινητοποιήσεις στον ΟΛΘ – Γιατί δεν εκδόθηκε απόφαση

Εκδικάστηκε την Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (τμήμα εργατικών διαφορών), η αγωγή που είχαν καταθέσει επιχειρηματικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και των συνδικάτων των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που ζητούσαν να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του τις επόμενες ημέρες και ζήτησε από τους συνηγόρους των δύο πλευρών να καταθέσουν συμπληρωματικά υπομνήματα.Στην αγωγή αναφερόταν πως «οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αντίδικων, έχουν ‘νεκρώσει’ κάθε δραστηριότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι επιχειρήσεις (ενάγουσες και όχι μόνο) δεν έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους, να δεσμευτούν για χρόνους παράδοσης, με συνέπεια να μειώνονται οι πωλήσεις τους.  Συνεπεία της μείωσης αυτής δημιουργείται στοκ προϊόντων με άμεσο και μη αναστρέψιμο χρηματοοικονομικό κόστος».

Σημειώνεται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ξεκίνησαν την Πέμπτη 26 Μαϊου 2016 στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ανεστάλησαν την Παρασκευή 24/06 την ίδια ημέρα που κατατέθηκε και η αγωγή των φορέων της βορείου Ελλάδας.

«Η ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων μετά την απόφαση για λήξη της απεργίας από φορείς της Θεσσαλονίκης με προσφυγή κατά των συνδικαλιστικών φορέων για παράνομη και καταχρηστική απεργία οδηγεί στη θεωρία των «προληπτικών μέτρων» απέναντι στο κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ.

Ενάγοντες είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τα Επιμελητήρια: Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας καθώς και επιχειρήσεις – μέλη των παραπάνω φορέων.
Η αγωγή στρέφεται κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας, του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΛΘ, του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΛΘ ΑΕ, του Σωματείου Χειριστών – Οδηγών Μηχανημάτων ΟΛΘ ΑΕ, του Σωματείου Λιμενεργατών ΟΛΘ, του Σωματείου Υπαλλήλων Παραλαβής και Παράδοσης Εμπορευμάτων καθώς και κατά του Συνδέσμου Αρχιεργατών – Εποπτών ΟΛΘ.

Πηγή: left.gr