israilitiki koinotita poria

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, 11:30
Μνημείο Ολοκαυτώματος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης (Πλ. Ελευθερίας)

Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Χαιρετισμοί:
• Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης
• Εκπρόσωπος της Πρέσβεως του Ισραήλ
• Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
• Αντιπεριφεριάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
• Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
• Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος
• Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
Κεντρικός ομιλητής:
• Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης
Κατάθεση Στεφάνων

Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι προσκλήσεις για την τελετή αποστέλλονται ξεχωριστά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αμέσως μετά την τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος θα λάβει χώρα, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του οργανισμού του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι (Mémorial de la Shoah).

Στην τελετή, θα παραστούν ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Διευθυντής του Mémorial de la Shoah, κ. Jacques Fredj, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, και ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κ. Christophe Le Rigoleur.

Μέσω της συνεργασίας αυτής, την οποία στηρίζουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης  και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, ο οργανισμός του Mémorial de la Shoah προσβλέπει, με την εμπειρία του σε θέματα σχετικά με τη διατήρησης της μνήμης, να συνεισφέρει στο σχεδιασμό του Μουσείου Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού Κέντρου της Ελλάδος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού Κέντρου της Ελλάδος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, υλοποιείται με τη διαρκή συνεργασία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε..

Για περισσότερες πληροφορίες :
Δήμος Θεσσαλονίκης :  κα Ε. Τσούγκου, 2310 3317181-82
Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκη : κ. Μ. Χασσίδ / κα. Ι. Ναχμία, 2310 275701
Γενικό Προξενείο της Γαλλίας : κ. Ι. Κακτσής, 2310 244030

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα

 

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, 12:00
Δημαρχείο Θεσσαλονίκης – Αίθ. Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Η Πρεσβεία του Καναδά σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 12:00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, εκδήλωση για την παρουσίαση ειδικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα iPhone και tablets iPad «Thessaloniki Jewish Legacy» με αντικείμενο την προβολή και τεκμηρίωση της διαχρονικής εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν ζήσει εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι, που δημιούργησαν αναρίθμητα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Ως συνέπεια της πυρκαγιάς του 1917 και του Ολοκαυτώματος, όλα αυτά όχι μόνον εξαλείφθηκαν αλλά και έχουν σκεπαστεί από τη λήθη. Η εφαρμογή «Thessaloniki Jewish Legacy» τα επαναφέρει στο φως. Περιλαμβάνει δεκάδες σημεία που συνδέονται με την εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη, είτε υφίστανται ως υλικότητες είτε όχι, τα οποία συνδέει με την παρούσα πολεοδομική εικόνα. Έτσι, ο επισκέπτης της σημερινής Θεσσαλονίκης (αλλά και εκείνος που αναζητεί πληροφορίες γι’ αυτήν από το διαδίκτυο) θα γνωρίζει για παράδειγμα τη θέση των παλαιών συναγωγών και θα παίρνει στοιχειώδεις πληροφορίες γι’ αυτές.  Επίσης, θα μπορεί να εντοπίσει υφιστάμενα κτίρια εβραϊκού ενδιαφέροντος. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή ανακτά το παρελθόν της Θεσσαλονίκης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εβραϊκή παρουσία, η οποία υπήρξε κυρίαρχη από τα τέλη του 15ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η εφαρμογή αποτελεί πρωτοβουλία της Πρεσβείας του Καναδά και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης με ειδικευμένη ομάδα του Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies  – The New Media Lab του Simon Fraser University που εδρεύει στο Vancouver καθώς και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και της Πρεσβείας του Ισραήλ.

 

Δείτε εδώ την πρόσκληση

 

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, 18:00
Κοινοτικό Κέντρο ΙΚΘ  – Αίθουσα Ιτσχάκ Ράμπιν (Βασ. Ηρακλείου 26 – 8ος όροφος)

Παρουσίαση του βιβλίου του Luigi Ballerini «Η Χάννα δεν κλείνει ποτέ τα μάτια»

Χαιρετισμοί:
• κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
• κα Monica Zecca, Διευθύντρια Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
Για το βιβλίο με τον συγγραφέα συζητούν οι:
• Antonio Crescenzi, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
• Ανδρέας Μπουρούτης, Ερευνητής

Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Σοφιανόπουλου «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης».
Δείτε εδώ την πρόσκληση

 

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν πρωτοβουλίας και ενεργειών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης η Βουλή των Ελλήνων θα πραγματοποιήσει, στις 27 Ιανουαρίου 2016, ειδική συνεδρίαση στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Με τιμή,
Για το Κοινοτικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ




One thought on “Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Comments are closed.