Μία ακόμη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο «χάσμα» που χωρίζει τον κοινοτικό «άξονα» των δανειστών με το ΔΝΤ επιχειρείται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα σε «μυστικό» δείπνο στο οποίο σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ δεν θα μετέχει η ελληνική πλευρά, αν και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να μιλήσει αργά το μεσημέρι σε συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Επόμενος επίσημος πολιτικός «σταθμός» στη διαπραγμάτευση είναι το Eurogroup της Δευτέρας 7 Μαρτίου (σ.σ. την ίδια ημέρα με τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό) και σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, επιχειρείται αμέσως μετά (έως τις 10 Μαρτίου) οι δανειστές να επιστρέψουν στην Αθήνα για την αξιολόγηση.
Όσο για το πόσο «αυστηρές» θα είναι οι απαιτήσεις που θα τεθούν στην Ελλάδα, πέρα από τους επιπλέον όρους που απαιτεί το ΔΝΤ (βλέποντας κενό έως 9 δισ. ευρώ), το άλλο μεγάλο αγκάθι είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο γερμανικές πηγές ανέφερε, ότι ανοίγει ένα «παράθυρο» για συγκοινωνούν δοχείο ασφαλιστικού-προσφυγικού με την απαίτηση για περικοπή συντάξεων να έχει μεταλλαχθεί σε άλλα «συνδυαστικά» μέτρα.
Το σημερινό δείπνο
Στο δείπνο των δανειστών στόχος είναι να βρεθεί σύγκλιση στο «χάσμα» που χωρίζει την ΕΕ και την Ελλάδα με το ΔΝΤ. Τελείται στον απόηχο της αποτυχίας εύρεσης λύσης σε ανάλογη συνάντηση στην Φραγκφούρτη την Κυριακή, αλλά και στην (επίσης αποτυχημένη) προσπάθεια σύγκλισης στη συνεδρίαση του EWG, παρουσία του πρόεδρου του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος είχε μάλιστα έντονους διαξιφισμούς με την εκπρόσωπο του Ταμείου Delia Velculescu.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να μετέχουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (που μετείχαν και στο ραντεβού της Φρανκφούρτης) αλλά και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, οι κ.κ. Benoit Coeure (σ.σ. θα μιλήσει επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα, αμέσως μετά τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ), Marco Buti και Paul Thomsen. Δεν αποκλείεται, να μετέχουν και εκπρόσωποι του Eurogroup.
Οι δηλώσεις
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi απατώντας σε επιστολή των ευρωβουλευτών Σ. Σακοράφα, Ν. Χουντή, Fabio De Masi και Miguel Urbán Crespo κατέστη χθες σαφές ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα πρέπει να σέβονται τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις αρχές που διέπουν τις λειτουργίες της κεντρικής τράπεζας και του Ευρωσυστήματος.
«Επιπλέον, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα όποια μέτρα για το χρέος δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσιονομικού και η βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στην επιστολή του.
Αναφορά στη διαπραγμάτευση έκανε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δημιουργείται μια δυναμική που εξυπηρετεί τις στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας και πιστεύω ότι η αισιόδοξη αφήγηση θα μπορέσει να αντέξει το τεστ της επικαιρότητας με μία προϋπόθεση: όλοι όσοι έχουμε λόγο για τη χώρα να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα 5 – 6 επείγοντα πράγματα που πρέπει να γίνουν στην οικονομία, την κοινωνία, τις δομές και στο πως βλέπουμε το μέλλον μας. Εάν αυτό συμβεί πιστεύω ότι η αισιόδοξη ανάγνωση θα είναι εξαιρετικά πιθανή». Εάν δεν συμβεί πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν «θα βγούμε πάλι σε έναν κύκλο δυσκολιών αλλά όχι ικανό να αποτρέψει την αισιοδοξία αλλά απλώς να τη μεταθέσει σε ένα βάθος χρόνου».
Στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξής του στον realfm 97.8 και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραταθεί. Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης. Νομίζω ότι είναι επιδίωξη και της άλλης πλευράς», είπε ο υπ. Οικονομίας.
Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Επιτροπής για το πρόγραμμα χρηματοδότησης για το προσφυγικό, μεγάλο μέρος του οποίου θα οδεύσει για τις ανάγκες στην Ελλάδα.
Της Δήμητρας Καδδά απο capital.gr