Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων από το Περιβάλλον, οι ειδικοί, καθώς και η πτώση του βιοτικού επιπέδου τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση της φυματίωσης.
Το πάνελ αποτελούσαν ο κ. Θεόδωρος Ι. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΑ Ευαγγελισμός, ο κ. Μιχαήλ Τουμπής, πνευμονολόγος, Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής της ΣΩΤΗΡΙΑΣ, ο κ. Παύλος Ζαρογουλίδης, επεμβατικός πνευμονολόγος και ο κ. Διονύσιος Σπυρόπουλος, πνευμονολόγος επίκουρος καθηγητής.
Όπως τόνισαν, ενώ μέχρι το 2010 η έλλειψη κρουσμάτων φυματίωσης δημιουργούσε ευχάριστο πρόβλημα ως προς την εκπαίδευση των ειδικευόμενων. Ωστόσο σε μόλις 5 χρόνια την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική και την Πνευμονολογική Κλινική του ΕΣΥ επισκέφτηκαν συνολικά 750 άτομα, εκ των οποίων 40 διαγνώστηκαν με ενεργό φυματίωση.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Ζαρογουλίδη σήμερα διαπιστώνεται διαφορά στην ποιότητα της φυματίωσης, καθώς, εκτός από την απλή μορφή, η νόσος εμφανίζεται και σε ανθεκτική και πολυανθεκτική μορφή, οι οποίες αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη δυσκολία. Η μορφή αυτή εισηχθεί από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής ένωσης όπου οι ασθενείς είτε δεν έκαναν θεραπεία είτε έκαναν ελλιπή αγωγή.
Σύμφωνα με τον κ. Τρούμπη στην Ελλάδα υπάρχει πολύ καλό σύστημα επιτήρησης της φυματίωσης. αλλά δυστυχώς η νόσος υποδηλώνεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα έχουμε μεταξύ 500 και 600 περιστατικών φυματίωσης ετησίως με βάση στοιχεία από μεγάλα αστικά κέντρα. Η αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης παρατηρείται κυρίως σε φυλακές, σε κέντρα κράτησης και σε εξαρτημένους από ναρκωτικά, ανέφερε ο κ. Τουμπής και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης παρατηρούνται σε οικονομικά αδύναμους αλλοδαπούς οι οποίοι δεν λόγω υψηλού κόστους αδυνατούν να πάρουν την κατάλληλη αγωγή.
Στους παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά ως προς την μετάδοση της ασθένειας αξίζει να αναφερθεί πως συντελεί δραματικά και η ανεξέλεγκτη παράνομη πορνεία.
Ως προς το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής για την ανθεκτική φυματίωση, αυτό ανέρχεται στα 1000 ευρώ μηνιαίως, ποσό που εκτινάσσεται στις 5000 ευρώ για την πολυανθεκτική φυματίωση.
Η θεραπεία είναι χρονοβόρα και διαρκεί πολλούς μήνες.
Όπως τόνισε μάλιστα ο ο κ. Ζαρογουλίδης στην πολυανθεκτική φυματίωση μπορεί να πρέπει να συνεχιστεί και μέχρι το θάνατο του ασθενούς.
Κι ενώ τα περιστατικά φυματίωσης αυξάνονται και πλέον είναι τα ίδια σε Έλληνες και σε ξένο πληθυσμό λόγω της πτώσης του βιωτικού επιπέδου, η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει ακόμα νοσοκομείο με μονάδα με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για την νοσηλεία των περιστατικών πολυανθεκτικής φυματίωσης. Στην Ελλάδα η μοναδική μονάδα με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για τη νοσηλεία ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση, λειτουργεί στην Αθήνα, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και διαθέτει επτά κλίνες.