ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ilektroniko-tsigaro

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επικίνδυνο και δεν λύνει το πρόβλημα (Video)

Τα πράγματα στη θέση τους επιδίωξαν να βάλουν οι συμμετέχοντες πνευμονολόγοι στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων από το Περιβάλλον, ξεκαθαρίζοντας πως όχι μόνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί φάρμακο, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς διαιωνίζει την εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής πρόσθεσε ότι από όσα «χαρμάνια» ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα, τα περισσότερα είναι καρκινογόνα, ή δυνητικά καρκινογόνα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας κατά τη χρήση.

Απο αριστερά: Θεόδωρος Ι. Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ευαγγελισμός, ΤΟΥΜΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ Διευθυντής 6ης Πνευμ Κλινικής της ΣΩΤΗΡΙΑΣ, Παύλος Ζαρογουλίδης Επεμβατικός πνευμονολόγος, ΣΠΥΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Πνευμονολόγος Επικουρος καθηγητής

Απο αριστερά: Θεόδωρος Ι. Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ευαγγελισμός, ΤΟΥΜΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ Διευθυντής 6ης Πνευμ Κλινικής της ΣΩΤΗΡΙΑΣ, Παύλος Ζαρογουλίδης Επεμβατικός πνευμονολόγος, ΣΠΥΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Πνευμονολόγος Επικουρος καθηγητής

«Η εξάτμιση αυξάνει τις καρκινογόνες ουσίες», συμπλήρωσε από τη μεριά του ο κ. Ζαρογουλίδης, επεμβατικός πνευμονολόγος, ενώ επισήμανε ότι ακόμη και το κάπνισμα ναργιλέ είναι πιο επικίνδυνο από το τσιγάρο επειδή η υγρασία συμπυκνώνει τις καρκινογόνες ουσίες.

Εντυπωσιακά είναι ακόμη τα στοιχεία για τους Έλληνες που καπνίζουν και που παρουσιάστηκαν από τον κ Θεόδωρο Ι. Βασιλακόπουλο, καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΑ Ευαγγελισμός, τον κ. Μιχαήλ Τουμπή, πνευμονολόγο, Διευθυντή της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής της ΣΩΤΗΡΙΑΣ, τον κ. Παύλο Ζαρογουλίδη, επεμβατικό πνευμονολόγο και τον κ. Διονύσιο Σπυρόπουλο, πνευμονολόγο-επίκουρο καθηγητή.

«Σήμερα το 35-45% των Ελλήνων καπνίζουν ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη το ποσοστό των καπνιστών κυμαίνεται από 15 έως 20%» επισήμαναν προσθέτοντας πως «αν ο κόσμος σταματούσε το κάπνισμα σε 20-30 χρόνια αυτές οι αρρώστιες (άσθμα, καρκίνος του πνεύμονα, φυματίωση) θα είχαν μειωθεί ή και εξαφανιστεί».

Το τσιγάρο ευθύνεται για το 15% των πνευμονοπαθειών, ενώ το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές, πρόσθεσε ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης.

Ο καρκίνος του πνεύμονα μάλιστα, θα εξακολουθήσει να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου ετησίως στην Αμερική και το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουν τους 160.000 οι θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.