ΕΙΔΗΣΕΙΣ
disosmia-peri2

Για τουλάχιστον 18 μήνες ακόμη θα υπάρχει η δυσοσμία στη Δ. Θεσσαλονίκη (video)

Με την χρηματοδότηση από τα ΕΛΠΑ  για την αγορά του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού, που δεν διαθέτει το ΑΠΘ και χρειάζεται για να ερευνήσει ποιες χημικές ουσίες δημιουργούν την δυσοσμία ούτως ώστε να βρεθεί η πηγή ή οι πηγές που την δημιουργούν, ξεκινά η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, αφού το υπουργείο ολιγωρεί και χρονοτριβεί, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,  για να δώσει διέξοδο στο μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες, κυρίως της δυτικής Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε το 1980 και το οποίο έχει έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Το εργαστήριο του ΑΠΘ με επικεφαλής την κα Σαμαρά θα πραγματοποιήσει την έρευνα, μετά τον Απρίλιο του 2017, αφού η παράδοση του απαραιτήτου εξοπλισμού χρειάζεται αρκετό χρόνο και να τοποθετηθεί σε τρία επιλεγμένα σημεία στην περιοχή του Δήμου Εύοσμου-Κορδελιού.

Οι χημικές αναλύσεις θα εντοπίσουν τις ουσίες που δημιουργούν την δυσοσμία και κατόπιν θα εντοπιστεί η πηγή ή οι πηγές που εκλύουν τις ουσίες αυτές.

Ο χρόνος για την ερευνά αυτή προσδιορίζεται σε 18 μήνες. Μέχρι τότε οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουνν το πρόβλημα της δυσοσμίας .

Παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι ομάδων και συλλόγων πολιτών αντέδρασαν για τη χρηματοδότηση των ερευνών από τα ΕΛΠΕ, θεωρώντας ως αίτια του προβλήματος τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Ο κύριος Κορονάκης Γιάννης από την πλευρά  των ΕΛΠΕ, τόνισε ότι «είμαστε σίγουροι ότι δεν δημιουργούμε πρόβλημα και θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα, γι’ αυτό συμβάλουμε  με την χρηματοδότηση των μηχανημάτων, τα όποια θα χειρίζεται το Πανεπιστήμιο και αυτό θα βγάλει τα συμπεράσματα και όχι τα ΕΛΠΕ».

Για το ίδιο θέμα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι η τιμωρία αυτών που δημιουργεί το πρόβλημα θα είναι αυστηρή.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στην ενημέρωση που πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια, Ντίνα Σαμαρά και ως Εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών των ΕΛΠΕ Χριστόφορος Αντώτσιος και ο Διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης της εταιρίας Νίκος Ζαχαριάδης.