ΕΙΔΗΣΕΙΣ
1933726

Γιατί καθυστερεί (παρά τις πιέσεις) η συμφωνία για το Κατοχικό Ταμείο

Ολο το παρασκήνιο για το δημιούργημα έμπνευσης Σόιμπλε! Θέλουν να ενσωματώσουν και τα μελλοντικά έσοδα από πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αλλά και αυτά από τα διόδια στους οδικούς άξονες!

Δύο σοβαρά εμπόδια φαίνεται ότι καθυστερούν τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για το νέο Υπερταμείο κρατικής περιουσίας, παρά τις πιέσεις των θεσμών για συμφωνία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση. Πρόσθετο εμπόδιο αποτελεί το σκληρό παζάρι για τον πρόεδρο του πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου του νέου Ταμείου, ο οποίος μπορεί να μην έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, αλλά θα διορίζεται από τους δανειστές. Οι πιέσεις, πάντως, εντείνονται, όπως προκύπτει και από πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται ότι είναι και εις εκ των εμπνευστών της ιδέας δημιουργίας του ταμείου εγγυοδοσίας από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα εμπόδια

Για να προχωρήσει το σχέδιο πρέπει πάντως να ξεπεραστούν δύο εμπόδια: Πρώτον, οι φόβοι για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς στο νέο Ταμείο θα μεταφερθούν «σχεδόν τα πάντα», μεταξύ των οποίων και τα μελλοντικά έσοδα από πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τα έσοδα από επεκτάσεις συμβάσεων παραχώρησης στους οδικούς άξονες, εκτός από τις συμμετοχές του Δημοσίου που σήμερα ελέγχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Δεύτερον, η συμφωνία για ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του νέου Ταμείου, παρότι δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα που είχαν επιβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ τα τελευταία χρόνια.

Στην αγορά κυκλοφορεί πάντως σαν ανέκδοτο η προσπάθεια των δανειστών και της κυβέρνησης ώστε ο πρόεδρος του νέου Ταμείου να έχει «ελληνικό επώνυμο». Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το πρόσωπο που τελικά θα επιλεγεί (κυκλοφορούν ακόμα και ονόματα τραπεζιτών…) για τη θέση θα είναι τουλάχιστον ελληνικής καταγωγής. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι ένας εκ των δύο ανθρώπων των δανειστών στο ΤΑΙΠΕΔ (ένα εκ των δύο μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων) είναι ο Κύπριος οικονομολόγος Ζήνων Κοντολαίμης, ο οποίος εδώ και χρόνια υπηρετεί στην Ελλάδα από διάφορες θέσεις. Η συμμετοχή του κ. Κοντολαίμη στο νέο Ταμείο θεωρείται σίγουρη, όπως σίγουρη φαίνεται ότι θα θεωρείται και η συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, καθόλου σίγουρη δεν θεωρείται η συμμετοχή της σημερινής διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων υπό τον Στέργιο Πιτσιόρλα.

Το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι η δημιουργία του Ταμείου γίνεται για να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 30ετίας, όση είναι και η διάρκεια των νέων δανείων που λαμβάνει η χώρα. Από τα 50 δισ. ευρώ, το 50% (25 δισ. ευρώ) επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ το υπόλοιπο 50% θα μοιραζόταν σε δύο ίσα τμήματα, για την αποπληρωμή του χρέους και τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Τώρα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, αφού χρειάστηκαν πολύ λιγότερα κρατικά κεφάλαια για τις τράπεζες από τα 25 δισ. που προβλέπονταν αρχικά, τότε πρέπει να μπουν λιγότερα περιουσιακά στοιχεία στο νέο Ταμείο.

80.000 ακίνητα

Το επιχείρημα δεν έπεισε τους δανειστές, με αποτέλεσμα να εντάσσεται σχεδόν ολόκληρη η κρατική περιουσία (που σήμερα είναι μοιρασμένη στο ΤΑΙΠΕΔ, στην ΕΤΑΔ, που διαχειρίζεται περί τα 80.000 κρατικά ακίνητα, και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΤΧΣ, που ελέγχει τις κρατικές συμμετοχές στις τράπεζες). Το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ και το ΤΧΣ θα ενταχθούν αρχικά υπό την ομπρέλα του νέου Ταμείου που θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία.

Μένει όμως να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το οργανόγραμμα του νέου Ταμείου όσο και το τι θα συμβεί σταδιακά με τα τρία σχήματα που θα βρεθούν υπό τον έλεγχό του. Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι οι συμμετοχές του Δημοσίου σε εισηγμένες επιχειρήσεις καθώς και στις τράπεζες θα αξιοποιηθούν έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και λήγει το νέο πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα ανακάμψει, καθώς σήμερα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι πλήρως απαξιωμένα.

Οι δυσκολίες του ΤΑΙΠΕΔ για τις εννέα ιδιωτικοποιήσεις που έπρεπε να είχαν γίνει!

Οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΤΑΙΠΕΔ στην προώθηση των εννέα ιδιωτικοποιήσεων που είχε συμφωνηθεί να ολοκληρωθούν πριν από την επίσημη λειτουργία του νέου Ταμείου δείχνουν πάντως τις μεγάλες προκλήσεις. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ βλέπει να πηγαίνει συνεχώς προς τα πίσω η υπόθεση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρίας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO). Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος ναυαγίου, με αποτέλεσμα η εταιρία να απειλείται με λουκέτο. Δυσκολίες καταγράφονται και στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον ΔΕΣΦΑ, που εκκρεμεί επί σχεδόν τρία χρόνια, παρά τις θετικές δηλώσεις από τη διοίκηση του Ταμείου.

Για τον ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ώστε αντί για το 66% να μεταβιβαστεί στη Socar το 49%. Το υπόλοιπο 17%, με βάση και απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να εγκρίνει τη συμφωνία, θα αποκτηθεί από ευρωπαϊκό όμιλο. Ηδη «εξετάζουν» τον ΔΕΣΦΑ η κοινοπραξία της βελγική Fluxys με την ισπανική Enagas, καθώς και η ιταλική Snam. Και οι τρεις όμιλοι είναι μέτοχοι της εταιρίας διαχείρισης του υπό κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Σοβαρά εμπόδια συναντά και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση για το Ελληνικό. Το ΤΑΙΠΕΔ και η Lamda φαίνεται ότιο έχουν θέσει ως χρονικό όριο της επαναδιαπραγμάτευσης τα τέλη Απριλίου, ώστε στη συνέχεια να κατατεθούν οι αιτήσεις για τις σχετικές πολεοδομικές και άλλες άδειες. Εκκρεμεί όμως το καυτό θέμα με την άδεια καζίνου στο Ελληνικό.
Θεωρείται σίγουρο ότι κάποιες από τις εννέα ιδιωτικοποιήσεις, όπως η πώληση του 30% της Αερολιμήν Αθηνών που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο των Σπάτων, θα μεταφερθούν στο νέο Ταμείο.