Ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί λόγω της οικονομική κρίσης σε τέτοιο βαθμό ώστε να περνά ίσως τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία του, είναι αυτός του περιπτέρου.
Μια βόλτα σε μερικούς μόνο από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης αρκεί για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Δεκάδες είναι τα κλειστά περίπτερα και ο αριθμός τους παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Τα βασικά αίτια αυτού του φαινομένου δεν είναι άλλα από την οικονομική κρίση που μειώνει συνεχώς την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αλλά και η αυξανομένη φορολογία σε μία σειρά προϊόντων, με κυριότερα τα προϊόντα καπνού, που μειώνει το περιθώριο κέρδους των περιπτερούχων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος Περιπτερούχων Θεσσαλονίκης, Μοχωρίδης Βενιζέλος, είπε χαρακτηριστικά:
«Οι λόγοι που οδήγησαν στο κλείσιμο τόσων περιπτέρων είναι αυτονόητοι. Η συνεχής μείωση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών, σε συνδυασμό με την πτώση στο ποσοστό κέρδους σε τσιγάρα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά κυρίως με τις αλλαγές που νομοθετήθηκαν το 2010 για το περιθώριο κέρδους στα προϊόντα καπνού, πολλές επιχειρήσεις αναγκαστήκαν να κλείσουν».
Σύμφωνα με τον Πέτρο Λεκάκη, Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των κλειστών περιπτέρων στην πόλη αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν 50, ενώ αναμένεται η σχετική απόφαση του Δήμου ώστε να προχωρήσει η αποψίλωσή τους.
Η απόφαση αυτή κρίνεται αναγκαία καθώς με βάση τον ισχύον κανονισμό η αποψίλωσή τους θα έπρεπε να γίνει για κάθε ένα περίπτερο ξεχωριστά, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο.
«Με την απόφαση που θα λάβουμε θα μπορεί να γίνει μαζικά η αποψίλωση αυτή και αφού δούμε ποια περίπτερα πρέπει να αποψιλωθούν, καθώς υπάρχουν κάποια που δεν ενοχλούν καθόλου στα σημεία όπου βρίσκονται».
«Ο αριθμός των περιπτέρων στην πόλη το 2011 έφτανε τα 570 και είχαμε θέσει ως στόχο να φτάσουμε στα 300 περίπτερα. Τα ενεργά περίπτερα αυτή τη στιγμή έχουν μειωθεί στα 320» δήλωσε στο Press724 ο κ. Λεκάκης και πρόσθεσε πως όταν επιτευχθεί ο στόχος των 300 περιπτέρων, ο Δήμος θα είναι σε θέση να προχωρήσει περαιτέρω στη δημοπράτηση ενός ακόμα αριθμού περιπτέρων, με προτεραιότητα σε άτομα που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.
Πλέον οι άδειες των περιπτέρων περνούν μετά το θάνατο του δικαιούχου στο Δήμο, ο οποίος θα μπορεί να δημοπρατήσει κάποιες από αυτές ώστε ο αριθμός των ενεργών να κυμαίνεται μεταξύ 320 και 340.
Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου