Αυστηρές προειδοποιήσεις σε κυνηγούς της Βουλγαρίας για τη νόσο των λαγών, που βρίσκεται σε έξαρση, εξέδωσε η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Στάρα Ζαγόρα στη γειτονική Βουλγαρία.
Πρόκειται για ζωοανθρωπονόσο και ήδη εμφανίστηκαν κρούσματα ανθρώπων που νοσούν με συμπτώματα βαριάς γρίπης στις πόλεις Πέρνικ, Στάρα Ζαγόρα και Κίρτζαλι της κεντρικής και νότιας Βουλγαρίας. Την έρευνά του πάνω στο θέμα παρουσιάζει σήμερα 12 Οκτωβρίου ο καθηγητής Κτηνιατρικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Θρακικού Πανεπιστημίου της Στάρα Ζαγόρα, Ιλία Τσάτσεφ. Τώρα που το κυνήγι του λαγού είναι στο φόρτε του, ενοχοποιείται και εφιστάται η προσοχή όσων κυνηγών σπεύδουν στη γειτονική χώρα για να κυνηγήσουν, αφού εκεί εμφανίστηκαν οι άρρωστοι λαγοί που μεταδίδουν την ασθένειά τους και στον άνθρωπο.
Οπως θα πει ο καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής με ειδίκευση στα λοιμώδη νοσήματα, πρόκειται για την ασθένεια των λαγών τουλαραιμία, που ο λαγός εμφανίζει κάποια αδυναμία και κόπωση. Δεν είναι ζωηρός και δεν τρέχει, με αποτέλεσμα να είναι… εύκολο θήραμα. Οταν τον γδέρνει ο κυνηγός, από τον λαιμό του τρέχει πύον. Αυτό πρέπει να τον ανησυχήσει και σε καμία περίπτωση να μην το καταναλώσει.
Τι είναι η ασθένεια
Η τουλαραιμία οφείλεται στο μικρόβιο πασταρέλα ή τουλαρίνεια και προσβάλλει κυρίως τους λαγούς, και σπανιότερα τα πρόβατα, τους χοίρους, τα βοοειδή, τη γάτα, τα ζαρκάδια κ.ά. Από τα προσβεβλημένα ζώα μεταδίδεται στον άνθρωπο, κυρίως με ενοφθαλμισμό του βακτηριδίου στο δέρμα των κυνηγών, των κτηνοτροφών, των σφαγέων και των κτηνιάτρων. Μπορεί να μεταδοθεί και από την κατανάλωση κρέατος που δεν βράστηκε ή δεν ψήθηκε καλά. Μεταδίδεται επίσης με την εισπνοή αλλά και με το πόσιμο νερό.
Αρκετά κρούσματα κυνηγών που ασθενούν εξαιτίας των λαγών εμφανίστηκαν και είναι ήδη καταγεγραμμένα στην περιοχή κοντά στη Σόφια, στο Πέρνικ, στο Κίρτζαλι και στη Στάρα Ζαγόρα Βουλγαρίας. Οι άνθρωποι που νοσούν έχουν πρήξιμο στο πρόσωπο, στους λεμφαδένες, και γενικά ταλαιπωρούνται με την κλινική εικόνα τους μπαίνοντας σε μια περιπέτεια ίασής τους.
Πηγή: ethnos