ΕΙΔΗΣΕΙΣ
teloneio-voulgaria

«Απόρθητα τείχη» στήνει στα σύνορα της η Βουλγαρία για το προσφυγικό

Σε «απόρθητα τείχη» επιχειρεί να μετατρέψει τα σύνορά της με την Τουρκία, αλλά και με την Ελλάδα η Βουλγαρία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια πιθανή εξ ανατολών πίεση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Συρμάτινος αγκαθωτός φράχτης, ο οποίος ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 100 χιλιόμετρα, έχει κατασκευαστεί ήδη στην μεθόριο με την Τουρκία και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς πρόκειται να φτάσει τα διακόσια χιλιόμετρα, ενώ χιλιάδες συνοριοφύλακες περιπολούν στην συνοριογραμμή επικουρούμενοι από αξιωματικούς του στρατού και άντρες της FRONTEX.

Αυξημένες καταγράφονται οι περιπολίες, μάλιστα κάποιες από κοινού με την Ελλάδα και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ έχει δηλώσει ότι θα υψώσει συρματοπλέγματα, εάν χρειαστεί.

Παρότι οι ροές από την Τουρκία εμφανίζουν ύφεση, η Βουλγαρία ενισχύει τα μέτρα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, εξέλιξη που θα φέρει και στα νοτιοανατολικά και τα νότια σύνορά της ανθρώπινα «ποτάμια» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ώστε να μην καταστεί μεγάλη «δεξαμενή ψυχών».