ΕΙΔΗΣΕΙΣ
f1_166

Έλληνας από την Λέσβο πήρε το παγκόσμιο «χρυσό» στο… μπρίκι!

Χειρίστηκε με μαεστρία το μπρίκι, έψησε έναν καφέ με πλούσια γεύση, μεθυστικό άρωμα και βελούδινο καϊμάκι, και κατάφερε να εντυπωσιάσει τους αυστηρούς κριτές, οι οποίοι τελικά τον ανέβασαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ο Κώστας Κομνηνάκης, με καταγωγή από το Σκαλοχώρι της Λέσβου, αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στον διαγωνισμό δεξιοτεχνίας για την παρασκευή ελληνικού καφέ σε μπρίκι (Cezve/Ibrik), που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι.

Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου, που διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, και στο οποίο κονταροχτυπήθηκαν φέτος 19 μάστορες του καφέ από όλο τον κόσμο, με «όπλα» τους τον δοσομετρητή, τις μυστικές συνταγές και τα υλικά (όπως καραμέλα, βανίλια, μπαχαρικά κ.λπ.) που ρίχνουν στο ρόφημα για να το «απογειώσουν».

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ο οποίος κλέβει τις εντυπώσεις με τις δημιουργίες του στο καφέ-εστιατόριο όπου εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας, χρησιμοποίησε στον διαγωνισμό καφέ ποικιλίας Geisha με την ονομασία Sweet Princess. Οπως αναφέρει ο ίδιος, πρόκειται για έναν εξαιρετικό καφέ με πολύπλοκες γεύσεις, ο οποίος καλλιεργείται σε ύψος 2.000 μέτρων στον Παναμά και έκανε πέντε χρόνια να ευδοκιμήσει! Στην επιτροπή του διαγωνισμού υπήρχαν πέντε κριτές που εξέταζαν κάθε λεπτομέρεια. Δύο τεχνικοί κριτές παρακολουθούσαν την ικανότητα των διαγωνιζομένων να χειρίζονται τα μπρίκια, έλεγχαν αν τα φλιτζάνια έχουν ίσες ποσότητες και κατά πόσο ο πάγκος τους ήταν καθαρός.

Ισάριθμοι κριτές, οι αποκαλούμενοι κριτές γευσιγνωσίας, δοκίμαζαν τα ροφήματα και βαθμολογούσαν τη γεύση και την υφή στο καϊμάκι. Τον τελευταίο λόγο είχε ο πέμπτος (επικεφαλής) κριτής, ο οποίος καθόρισε τον νικητή. Στο πρώτο στάδιο, οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να φτιάξουν έναν παραδοσιακό καφέ, ενώ στο δεύτερο έπρεπε να παρασκευάσουν ένα ρόφημα με βάση την ποικιλία καφέ που είχαν διαλέξει.

Πάλι ψηλά η σημαία!

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Κομνηνάκης είναι ο τρίτος Ελληνας που κερδίζει την πρωτιά στον παγκόσμιο διαγωνισμό παρασκευής καφέ με μπρίκι. Είχαν προηγηθεί, το 2009, η Χριστίνα Κουμπούνη και, το 2014, ο Σταύρος Λαμπρινίδης.