Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των start up αυξάνεται συνεχώς και οι δραστηριότητές τους γίνονται όλο και πιο γνωστές.
Start up επιχείρηση όμως στο χώρο του αγροτικού τομέα, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτό δεν ισχύει όμως και τους δημιουργούς του Mermix.gr.
Το mermix ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 2 χρόνια από το Χρήστο Σταμάτη και το Γιάννη Στοΐτση που στηρίχθηκαν σε μία απλή ιδέα.
«Με την ιδιότητα του Διευθύνοντα Συμβούλου του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ, διαπίστωσα ότι υπάρχουν κάποια βασικά προβλήματα σε όσους ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Βλέπεις πολλούς αγρότες που διαθέτουν αγροτικό εξοπλισμό που μένει όμως ανενεργός και άλλους που χρειάζονται αυτόν τον εξοπλισμό αλλά δεν το έχουν. Έτσι με το memix μπορούμε να φέρουμε σε επαφή στην ουσία τα δύο αυτά μέρη, ώστε να μπορεί να νοικιάζεται αυτός ο εξοπλισμός.
Με αυτό τον τρόπο θα κερδίζουν και οι δύο πλευρές, αφού θα αξιοποιούνται ανενεργά μηχανήματα με κάποια αμοιβή για τον ιδιοκτήτη τους, αλλά και άτομα που δεν μπορούν να αγοράσουν ακριβά μηχανήματα έχουν δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν με πολύ χαμηλότερο κόστος», εξήγησε ο κ. Σταμάτης.
Παρακολουθείστε τα χωράφια σας με… drones!
Η χρήση των drones είναι πλέον πολύ συνηθισμένη και η εικόνα τους στον ουρανό έχει σταματήσει να κεντρίζει τα βλέμματα σαν κάτι άγνωστο. Πώς μπορούν όμως να βρουν εφαρμογή στην αγροτική παραγωγή;
Η memix παρέχει σε όσους το επιθυμούν και drones, με τα οποία μπορούν είτε να φωτογραφήσουν από ψηλά τα χωράφια τους, όπως έχουν ήδη ζητήσει να κάνουν 3 ενδιαφερόμενοι, είτε με τους απαραίτητους αισθητήρες να συλλέξουν δεδομένα για την καλλιέργειά τους και να αποκτήσουν αναγκαίες για αυτούς πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα απ΄ ότι μέχρι σήμερα.
Πέρσι τέτοιο καιρό κυκλοφόρησε η πρώτη δοκιμαστική ηλεκτρονική έκδοση, ενώ τον περασμένο Αύγουστο τέθηκε σε λειτουργία και η πρώτη έκδοση του memix, με τη δεύτερη να ακολουθεί το Δεκέμβριο.
«Στις 15 με 20 Φεβρουαρίου θα είναι σε διάθεση και το mobile app», πρόσθεσε ο κ. Σταμάτης, αφού υπάρχει πλέον εξοικείωση και με την τεχνολογία και τα smartphones έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας των περισσοτέρων.
Ως προς την ανταπόκριση από τον κόσμο αυτή κρίνεται ικανοποιητική, καθώς η ιδέα άρεσε στον κόσμο και η ζήτηση ειδικά για μηχανήματα είναι πολύ μεγάλη.
Για την ώρα ωστόσο παρατηρείται μία επιφυλακτικότητα από όσους επιθυμούν να νοικιάσουν τον εξοπλισμό τους.
Σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, αυτό οφείλεται στο φόβο τους πως μπορεί να υπάρξει φθορά των μηχανημάτων. «Ο φόβος τους είναι φυσιολογικός, όμως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως δεν είναι κάτι τρομερό. Η λογική του sharing economy είναι πλέον πολύ διαδεδομένη διεθνώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι ο κόσμος πλέον νοικιάζει ακόμα και το σπίτι του μέσω του Airbnb, παραχωρώντας ουσιαστικά το χώρο του και ότι υπάρχει μέσα, έπιπλα και εξοπλισμό, χωρίς φόβο. Ή ακόμα και η ενοικίαση αυτοκινήτου που αν το σκεφτεί κάποιος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστεί φθορά το όχημα. Είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας και ακόμη μεγαλύτερης εξοικείωσης του κόσμου».
Για μία νέα εταιρεία θα υπέθετε εύκολα κανείς πως πρόβλημα θα αποτελούσε και η γραφειοκρατία. Ωστόσο το γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολύ μικρός ο αριθμός των νέων εταιριών που δημιουργούνται, έχει μειώσει και το χρόνο της καθυστέρησης που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποιος.
Η επιτυχία του συγκεκριμένου concept έχει μάλιστα προσελκύσει και διεθνές ενδιαφέρον και πιο συγκεκριμένα της Ολλανδικής Πρεσβείας με το Orange Grove, καθώς η ιδέα του memix θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ολλανδία, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει την προσπάθεια αυτή μέσω του προγράμματος Fractals με ποσό της τάξης των 115.000 ευρώ.
Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου