dania-metanastes

H Δανία ψηφίζει το νόμο-αίσχος για τους μετανάστες

«Δεύτερο τείχος» στα σύνορά της με στόχο την μετατροπή της χώρας σε λιγότερο ελκυστικό προορισμό για πρόσφυγες και μετανάστες σηκώνει η Κοπεγχάγη, με την ψήφιση σήμερα του αμφιλεγόμενου νόμου που δίνει το δικαίωμα στην κατάσχεση χρημάτων και τιμαλφών από τους πρόσφυγες και δυσχεραίνει την άσκηση των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από τις Διεθνείς Συνθήκες για τους πρόσφυγες .

Η εξέλιξη αυτή και το ενδεχόμενο η δανική κυβέρνηση να βρει κι άλλους μιμητές στην Ε.Ε., περιπλέκει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό. Κάθε τέτοια καθυστέρηση έχει δραματικές πλέον συνέπειες για την χώρα μας.

Ο νόμος που ψηφίζεται σήμερα στην Δανία θυμίζει άλλες εποχές και δέχεται εντονότατη κριτική από όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό:

– Η αστυνομία έχει το δικαίωμα ελέγχων των αποσκευών των μεταναστών και κατάσχεσης των μετρητών άνω των 10.000 κορωνών (1340 ευρώ) ή και αντικειμένων άνω της συγκεκριμένης άξιας. Οι βέρες γάμου και άλλα συναισθηματικής αξίας αντικείμενα θα εξαιρούνται. Στις αρχές του μήνα το όριο αυτό είχε ορισθεί στις 3000 κορώνες προκαλώντας γενική κατακραυγή καθώς συγκρίθηκε με την κατάσχεση χρυσού και τιμαλφών των εβραίων από τους Ναζί. Το αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης ήταν να…αυξηθεί το «ακατάσχετο» ποσό στις 10.000 κορώνες. Το επιχείρημα που επικαλείται η δανική κυβέρνηση είναι πως και οι ίδιοι οι δανοί πολίτες υποχρεώνονται να πωλούν πολύτιμα αντικείμενα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Η Ελβετία από το 1990 έχει εφαρμόσει το μετρό δήμευσης μετρητών αλλά όχι τιμαλφών, σε όσους ζητούν άσυλο στην χώρα και έχουν στην κατοχή τους άνω των 1000 ελβετικών φράγκων (915 ευρώ).

-Οι πρόσφυγες θα τυγχάνουν χαμηλότερου επιπέδου προστασίας υπό την Δανική νομοθεσία. Για παράδειγμα θα πρέπει να περιμένουν τρία χρόνια,αντί για έναν χρόνο,μέχρις ότου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση αλλά και όταν υποβληθεί αυτή η αίτηση η απάντηση της θα μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει καταγγείλει ήδη τον επίμαχο νόμο, καθώς συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

-Οι άδειες προσωρινής παραμονής περιορίζονται από πέντε στα δυο χρόνια για αυτούς που δικαιούνται υψηλότερου επιπέδου προστασίας, ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για διακρίσεις των αιτούμενων άσυλου βάσει του χρώματος ,της εθνικότητας,της θρησκείας ή ακόμη και των πολιτικών πεποιθήσεων τους. Οι πρόσφυγες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος μεταφοράς των μελών των οικογενειών τους που θα έρθουν στην χώρα.

-Για άδεια μόνιμης εγκατάστασης θα απαιτείται η γνώση της Δανικής γλώσσας και η μόνιμη απασχόληση του τα 2,5 από τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε η προϋπόθεση απασχόλησης τα 3 από τα τελευταία 5 χρόνια. Η αίτηση για άδεια μόνιμης εγκατάστασης θα συνοδευτεί και από παράβολο 500 ευρώ.

-Η επιλογή των 500 προσφύγων ανά έτος που βάσει των Συνθηκών του ΟΗΕ αναλογούν στην Δανία, θα γίνεται με κριτήρια οπως η γλώσσα ,οι δεξιότητες ,η μόρφωση ,η εργασιακή εμπειρία και η ηλικία.

Τα κριτήρια αυτά είχαν για πρώτη φορά προταθεί από τη δεξιά κυβέρνηση της Δανίας το 2005 αλλά είχαν αποσυρθεί. Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Ράσμουνσεν είχε εκλεγεί το 2015 με βασικό σύνθημα τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Δανία και τον συγκεκριμένο νόμο υποστηρίζει τόσο το κόμμα τους VENSTRE όσο και το ακροδεξιό αντιμεταναστυετικο κόμμα Danish People’s Party.

Πηγή: thetoc.gr