Το παρελθόν έτος, ήταν «θυελλώδες», καθώς χαρακτηρίστηκε από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, την επιβολή capital controls, τις αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διάσωσης με τους δανειστές, τις ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο και την παραλίγο πτώχευση και έξοδο από το ευρώ.
Παρόλα αυτά, το 2016 ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο απρόβλεπτο, μιας και είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Οι ίδιοι οι Έλληνες που έχουν κοιτάξει κατάματα την άβυσσο γνωρίζουν ότι το τέλος δεν είναι κοντά και πως δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές από το να υπομείνουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την ευρωζώνη.
Το σίγουρο, λοιπόν, είναι πως ένας ακόμη δύσκολος χειμώνας βρίσκεται μπροστά στους Έλληνες πολίτες παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πως το 2016 θα αποτελέσει τη χρονιά της οριστικής εξόδους της χώρας από την κρίση. «Το 2016 θα είναι η χρονιά μιας οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση. Με τη βοήθεια μιας σανίδας σωτηρίας και του οικονομικού πακέτου των 86 δις. ευρώ από το ΔΝΤ, την Ε.Ε και την ΕΚΤ, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ριζοσπαστικές αλλαγές και «εθνική αναγέννηση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ωστόσο, έξι χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στους μηχανισμούς στήριξης, τη συνεχή επιβολή μέτρων λιτότητας και περικοπών, οι πολίτες γνωρίζουν πως οι οιωνοί δεν είναι θετικοί.
Οι Έλληνες βρίσκονται για μια ακόμη φορά μπροστά σε έναν εφιάλτη, την κατάσχεση των κατοικιών τους από τις τράπεζες, επομένως, είναι λογικό να μην πιστεύουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την προστασία τους. Την ίδια στιγμή, το ερώτημα που απασχολεί είναι το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει, διανύοντας το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της και το έβδομο έτος κρίσης.
Κάπως έτσι το 55% των Ελλήνων επισήμαναν σε πρόσφατη δημοσκόπηση την απαισιοδοξία τους για το μέλλον. Ένα άλλο 61% πιστεύει πως μια αναγκαστική έξοδος από την ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι πιθανή. Ενώ, οι τελευταίοι 12 μήνες έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά τραύματα της χώρας, με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί πάνω από το 30% και το διαθέσιμο εισόδημα να έχει πέσει πάνω από 25%.
Παρόλα αυτά, ο Guardian εκτιμά πως η συγκεκριμένη κατάσταση έχει βοηθήσει το κράτος να γίνει πιο ευέλικτο στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων. Ενώ, θεωρεί βέβαιο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον παγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και χρέους, εκτιμώντας ότι η «σωτηρία» μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς οι πολίτες παλεύουν με τις επιπτώσεις των περικοπών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε νοσοκομεία και σχολεία.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει αναίμακτη ανάκαμψη»
«Ο κίνδυνος για τη χώρα τώρα είναι μια αναιμική ανάκαμψη, που δε θα μπορέσει να μειώσει την ανεργία και να βάλει την πραγματική οικονομία πάλι στο ρυθμό της», ξεκαθαρίζει ο Θεόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μέλος του think tank Brookings Institution.
Όμως αυτή τη χρονιά η Ελλάδα και η πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πίεση των τριών δανειστών, που απαιτούν μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, με το συνταξιοδοτικό, τη φορολογία των αγροτών και τις ιδιωτικοποιήσεις να αποτελούν τους επόμενους σταθμούς.
Η μεσαία τάξη είναι αυτή που καλείται να σηκώσει το βάρος, καθώς θα «χτυπηθεί» ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Από την άλλη, οι αγρότες απειλούν με «πόλεμο», οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζονται για μάχη, ενόψει της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό. Η προοπτική των κατασχέσεων των κατοικιών προσθέτει στους φόβους για κοινωνική αναταραχή. Οι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί 12 μειώσεις στις μηνιαίες πληρωμές τους από όταν ξέσπασε η κρίση, τη στιγμή που δεν είναι σπάνιο ολόκληρες οικογένειες να στηρίζονται μόνο σε μία σύνταξη.
Ο «πανούργος» Αλέξης Τσίπρας
Στα 41 του χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από το ότι αποτελεί το νεότερο ηγέτη της χώρας, έχει αποδειχθεί και «πανούργος» και ειδικός στη στρατηγική, πράγμα που έχει επισφραγίσει η ικανότητά του να μετατρέψει ένα συντριπτικό «Όχι» στη λιτότητα, του Δημοψηφίσματος του Ιουλίου, σε ένα ταπεινωτικό «Ναι» μέσα σε λίγες μέρες.
Φυσικά σε αυτό το έργο βοηθήθηκε από την «άτονη» αντιπολίτευση, εκτιμά η εφημερίδα, καθώς υποστηρίζει πως αν η Νέα Δημοκρατία δεν μπορέσει να ανασυνταχθεί μετά 10η Ιανουαρίου οπότε υποτίθεται πως θα εκλέξει νέο αρχηγό, ο «πρώην κομμουνιστής» Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει η «κυρίαρχη φιγούρα στην ελληνική πολιτική σκηνή».
«Δε βλέπω πώς αυτή η κυβέρνηση θα επιβιώσει από τις μεταρρυθμίσεις. Και δε βλέπω πώς θα μπορέσει να τις αποφύγει», ανέφερε ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφού τόσο ο Τσίπρας όσο και οι υπουργοί του είναι κατά των μέτρων. «Νομίζω πως αυτή η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα στις αρχές του 2016», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην πολίτικη σκηνή της χώρας, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή είναι πιθανό, είτε ο Αλέξης Τσίπρας να προσπαθήσει να παγιώσει την εξουσία του διευρύνοντας το συνασπισμό του, είτε να καλέσει σε εκλογές, μία ακόμη φορά. Στο μεταξύ, η ελληνική οικονομία αναμένεται πως θα συρρικνωθεί ξανά φέτος.
Τέλος, ο Guardian επισημαίνει πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε θετικότερα αποτελέσματα από το αναμενόμενο και πως οι αριστεροί κυβερνώντες είναι πολύ περισσότερο σε θέση να αναχαιτίσουν τα ενδημικά προβλήματα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ιδιαίτερα σε σχέση με τους προκατόχους τους.
Μετά το rollercoaster του υπό το Γιάνη Βαρουφάκη, η συνεργασία έχει αντικαταστήσει τις συγκρούσεις στις σχέσεις Αθήνας και εταίρων.
Πηγή: theguardian