usa ipa astynomia

ΗΠΑ: Άγνωστα ακόμα τα κίνητρα των δραστών στην Καλιφόρνια

Οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν σήμερα να εξακριβώσουν τα κίνητρα του άνδρα και της γυναίκας που άνοιξαν πυρ εν μέσω μιας γιορτής εναντίον συναδέλφων τους στη νότια Καλιφόρνια, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 17 σε μια επίθεση η οποία μοιάζει να ήταν προσχεδιασμένη.

Ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28 ετών, και η Τασφίν Μαλίκ, 27 ετών, που είχαν μια κόρη έξι μηνών μαζί, σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς μετά το μακελειό στο Inland Regional Center, μια υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας όπου ο Φαρούκ εργαζόταν ως επιθεωρητής.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η αμερικανική σημαία στον Λευκό Οίκο αλλά και σε όλα τα άλλα κρατικά κτίρια στη χώρα θα κυματίζει μεσίστια ως τη Δευτέρα, σε «ένδειξη σεβασμού» για τα θύματα της επίθεσης.

Η Μέρεντιθ Ντέιβις, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF), δήλωσε πως τα δύο τουφέκια εφόδου και τα δυο πιστόλια που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος είχαν αγοραστεί νόμιμα στις ΗΠΑ.

Τα δύο από αυτά τα όπλα αγοράστηκαν από κάποιο πρόσωπο «που συνδέεται με αυτή την έρευνα» και τα υπόλοιπα δύο από κάποιο πρόσωπο που δεν σχετίζεται με αυτήν, πρόσθεσε η Ντέιβις.

Τα τουφέκια είχαν διαμέτρημα 0,223 και μπορούσαν να ρίχνουν σφαίρες που διαπερνούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και ακόμη και τοίχους, διευκρίνισε η ίδια.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπέργκουαν δήλωσε πως τα κίνητρα του ζεύγους που διέπραξε το πιο πρόσφατο μακελειό στις ΗΠΑ παραμένουν άγνωστα. Ο ίδιος, καθώς και ο Ντέιβιντ Μπάουντιτς, περιφερειακός αναπληρωτής διευθυντής του FBI, τόνισαν πως δεν έχει ακόμη κριθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ