Βραδιά Τιμής για τον αείμνηστο Σταύρο Κουγιουμτζή

Ένα νέο, ετήσιο θεσμό φιλοδοξεί να καθιερώσει από φέτος το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Βραδιά Τιμής θα είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη σ’ έναν άνθρωπο του χώρου της μουσικής από την Κεντρική Μακεδονία, που μπορεί να είναι συνθέτης, στιχουργός ή ερμηνευτής.

Για τη φετινή – εναρκτήρια Βραδιά Τιμής επιλέχτηκε να τιμηθεί με μια μεγάλη συναυλία – γεγονός ο αείμνηστος Σταύρος Κουγιουμτζής, ένας αγαπημένος συνθέτης που φυσικά θα είναι πάντα «παρών» μέσα από τα τραγούδια του και το ξεχωριστό ήθος που διέθεταν τόσο αυτά όσο και η δική του αύρα. Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, στις 21.30, στον ιδιαίτερο χώρο της Προβλήτας Α’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, οι Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Κουγιουμτζή, Λιζέτα Καλημέρη, Ανδρέας Καρακότας θα μας θυμίσουν τα υπέροχα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, την ίδια ώρα που με φόντο τον Θερμαϊκό και την καλοκαιρινή Θεσσαλονίκη, θα προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη στιγμιότυπα, συνεντεύξεις και άγνωστο υλικό από τη ζωή και το έργο του συνθέτη.

Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «ένας νέος θεσμός πολιτισμού γεννιέται στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας»

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η δεύτερη «βραδιά τιμής» θα αφιερωθεί σε έναν καλλιτέχνη που επίσης συνέδεσε το όνομά του με τη Θεσσαλονίκη, το Δημήτρη Μητροπάνο.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για τη συμβολή τους τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρο Θάνο, την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκωνίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους τους εργαζόμενους στο Κέντρο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος επισήμανε τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εστίασε στη μαζικότητα των εκδηλώσεων που διοργανώνονται και στο γεγονός ότι «πλέον το Κέντρο Πολιτισμού δεν απευθύνεται μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων».

Η Αιμιλία  Κουγιουμτζή μιλάει για το Σταύρο της με ιδιαίτερη συγκίνηση και για το πόσο αγαπούσε τη Θεσσαλονίκη

Βραδιά Τιμής

Εδώ και αρκετό καιρό, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ορατό, αναγνωρίσιμο, συνεπές και κυρίως ποιοτικό σώμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, τόσο με άξονα την «έδρα» του, τον «Αλέξανδρο», όσο και με τις παρεμβάσεις του σε εμβληματικούς χώρους (όπως έγινε στην Ροτόντα), αλλά και εκτός τειχών Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό κι έχοντας κατά νου να δημιουργηθούν θεσμοί και δράσεις που θα «συνομιλούν» με τη διαχρονία της πόλης και της περιφέρειας, καθιερώνεται από φέτος η Βραδιά Τιμής. Μια μουσική εκδήλωση – αφιέρωμα που θα γίνεται κάθε χρόνο, θα τιμά και θα αναφέρεται σε έναν άνθρωπο της μουσικής από την Κεντρική Μακεδονία. Με μια μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο για όλους, αλλά και με ιδιαίτερους φόρους τιμής που σταδιακά θα εμπλουτιστούν και θα εμπλέκουν όλη την πόλη, από το χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, μέχρι αυτόν της νεανικής έκφρασης και κουλτούρας.

Για την ανάδειξη, καθιέρωση και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του νέου θεσμού, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε τη στήριξη ανθρώπων της μουσικής και τη συμμετοχή τους σε μια Καλλιτεχνική Επιτροπή Στήριξης. Δεν πρόκειται για μια ακόμη διακοσμητική επιτροπή, αλλά για μια μεγάλη καλλιτεχνική παρέα δημιουργικών ανθρώπων, των οποίων τις προτάσεις και τις ιδέες αναλαμβάνει να υλοποιεί το Κέντρο Πολιτισμού.

Σταύρος Κουγιουμτζής (1932 – 2005)

Ο φετινός τιμώμενος φυσικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μικρασιάτης στην καταγωγή, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Με το χώρο της μουσικής ήρθε σε επαφή σε ηλικία 15 ετών, οπότε κι άρχισε τις σπουδές του στη σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο τραγούδι του το έγραψε το 1960. Ήταν το «Περιστεράκι», με το οποίο συμμετείχε ένα χρόνο αργότερα στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ, με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη. Ακολούθησε μια σειρά από τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, όπως «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», καθώς και μια σειρά από συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής: Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Πουλόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Καίτη Χωματά.

Το 1966 μπήκε δυναμικά και στο χώρο του θεάτρου, γράφοντας τη μουσική για το έργο του Γιώργου Θέμελη «Το ταξίδι», το οποίο ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, σε σκηνοθεσία Ευγένιου Σπαθάρη.

Την επόμενη χρονιά μετακόμισε στην Αθήνα κι άρχισε μια μεγάλη συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ και με τον ανερχόμενο τότε τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιάννη Καλατζή και τη Βίκυ Μοσχολιού. Αυτή την περίοδο έγραψε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του, που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου: «Κάπου νυχτώνει», «Πού ’ναι τα χρόνια», «Όλα καλά κι όλα ωραία», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς».

Αν και εξαιρετικός στιχουργός των μεγαλύτερων επιτυχιών του, συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς (Κ. Βίρβος, Σ. Τσώτου, Μ. Μπουρμπούλη, Μ. Ελευθερίου, Λ. Παπαδόπουλο) και ποιητές (Γ, Θέμελης, Ντ. Χριστιανόπουλος, Κ. Βάρναλης), δημιουργώντας για περισσότερο από 30 χρόνια κλασσικά λαϊκά τραγούδια, με ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο.

Ακολούθησε μια ηθελημένη σιωπή 11 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων επέστρεψε στη γενέτειρα του. Κατόπιν προτροπής του Γιώργου Νταλάρα, επανήλθε το 1998, με κομμάτια βασισμένα στη βυζαντινή υμνογραφία, που παρουσιάστηκαν και ηχογραφήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, με τον Νταλάρα, την Αιμ. Κουγουμτζή και χορωδία, με τον τίτλο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων».

Πέθανε, σε ηλικία 73 ετών, στις 12 Μαρτίου του 2005.

Η βραδιά τιμής στο Σταύρο Κουγιουμτζή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, στις 21.30, στην Α΄ Προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο και με τη συμμετοχή των Γιώργου Νταλάρα, Μαρίας Κουγιουμτζή, Λιζέτας Καλημέρη και Ανδρέα Καρακότα.

Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στάθης Παχίδης

Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ματσίγγος

Τεχνική επιμέλεια: Θανάσης Γιώγλου,  Παναγιώτης Κουντουράς

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΣΤΗΡΙΞΗΣ  της ΒΡΑΔΙΑΣ  ΤΙΜΗΣ

  1. Ανδρέου Γιώργος
  2. Βόμβολος Κώστας
  3. Γράψας Φίλιππος
  4. Δασκάλου  Διογένης
  5. Ζήκας   Γιώργος
  6. Ζιώγαλας Νίκος
  7. Ιακωβίδης   Αγάθων
  8. Καζαντζής   Γιώργος
  9. Κακαλιάγκος Άλκης
  10. Καλδάρας Κώστας
  11. Κόζας Ηλίας
  12. Κοροβίνης Θωμάς
  13. Κοροβίνης Θωμάς
  14. Μυστακίδης Δημήτρης
  15. Νικολόπουλος Χρήστος
  16. Ορδουλίδης Νίκος
  17. Παπαποστόλου Γιώργος
  18. Παχίδης Στάθης
  19. Πεντζίκης Γιώργος
  20. Σιώτας Φώτης
  21. Σουσάμογλου Αντώνης
  22. Σταρόβας Δημήτρης
  23. Φάμελος Μανώλης
  24. Χατζηκωνσταντίνου Σπύρος
  25. Χατζηνάσιος Γιώργος

H επιτροπή είναι ανοιχτή όπως τόνισε ο κ. Παχίδης