ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξήθηκαν το 2015 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις χώρες της E.E.

Αυξήθηκαν κατά 0,5% το 2015 οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία (ΕΕΑ). Όπως αναφέρεται στην αναφορά, που ολοκληρώθηκε το 2017 και αφορά τις ετήσιες εκπομπές αερίων στις χώρες της Ε.Ε. από το 1990 έως το 2015 – καθώς και τα αίτια αύξησης ή μείωσής τους –  η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον τομέα των καυσίμων δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει την αύξηση στα ποσοστά, λόγω της μεγάλης ζήτησης στον τομέα των μεταφορών.

Το έτος 2015 χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά από άνοδο στα ποσοστά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο σύνολό τους από το 2010. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες ανάγκες του τομέα μεταφορών, εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Ευρώπη, η οποία οδήγησε σε εκτεταμένη χρήση των συστημάτων θέρμανσης στα οχήματα.

Οι εκπομπές από οχήματα που κινούνται στο δρόμο αποτελούν το 20% του συνόλου, ενώ οι εκπομπές αερίων από αεροσκάφη αντιπροσωπεύουν το 4% (αύξηση 3,3% το 2015).