otia

«Ωτία » τα λένε οι Πόντιοι. «Αυτάκια» εγώ!

Ακούω χρόνια τώρα τις φίλες που έχουν καταγωγή από τον Πόντο να λένε ότι είναι πολύ ωραία. Μετά λοιπόν από μια μικρή εξερεύνηση στις συνταγές που κυκλοφορούν κατέληξα σ αυτήν. Και ΠΕΤΥΧΕ στ αλήθεια.
Οι συνταγές συνήθως δίνουν μεγάλη ποσότητα. Αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι τα σπίτια τω Ποντίων είναι πολύ φιλόξενα και περνάει πολύς κόσμος από εκεί, οπότε πρέπει να έχουν βα κερνάνε. Αυτή η συνταγή είναι για μια μεγάλη πιατέλα. Τα υλικά πολύ απλά.
Χρειαζόμαστε:
Μισό κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Μισό κεσεδάκι ζάχαρη
Δύο αβγά
Μισό κουταλάκι αλάτι
Μισό κουταλάκι σόδα
Λίγο χυμό πορτοκάλι
Αλεύρι όσο σηκώσει (γύρω στις 3 κούπες).

otia3
Χτυπάμε λοιπόν με το σύρμα τ αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το γιαούρτι. Διαλύουμε τη σόδα σε λίγο χυμό πορτοκαλιού (αν δεν έχετε σε λίγο νερό). Προσθέτουμε στο μίγμα την λυωμένη σόδα και το αλάτι. Επίσης το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Αφήνουμε λίγο τη ζύμη να «ξαποστάσει». Την χωρίζουμε σε μπαλάκια.
Ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε μπακλαβωτά κομμάτια. Στη μέση κάνουμε μια σχισμή και περνάμε από μέσα τις δύο άκρες. Πραγματικά μοιάζουν σαν «αυτάκια».

otia2
Σ ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα δοκίμασα με χαρουπόμελο. Τέλεια!

Της Χριστίνας Φαρδή κείμενο και φωτογραφίες