Περισσότερα από 1.100 άτομα, πολλά εκ των οποίων είχαν κρύψει τα πρόσωπά τους πίσω από αποκριάτικες μάσκες, απόλαυσαν τη «Συναυλία του Καρναβαλιού», που έδωσε η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, το βράδυ του τελευταίου Σάββατου της Αποκριάς (12 Μαρτίου).
Θεατές κάθε ηλικίας κατέκλυσαν την πλατεία, τον εξώστη και τα θεωρεία της Αίθουσας Φίλων Μουσικής, στο κτήριο Μ1, και επί σχεδόν δύο ώρες παρακολούθησαν με αφοσίωση διάσημα έργα με θέμα τις Απόκριες και μουσικές συνθέσεις από γνωστές κινηματογραφικές ταινίες. Υπερβαίνοντας τους συμβατικούς κώδικες αμφίεσης, ο ΟΜΜΘ ανέλαβε την πρωτοβουλία να προμηθευτεί και να διανείμει δωρεάν στο κοινό, κυρίως σε παιδιά, πολύχρωμες μάσκες προσώπου, μετατρέποντας έτσι την εκδήλωση σε γιορτή.
Σε… αρμονία με το πνεύμα της Αποκριάς, δέκα μέλη της MOYSA άλλαξαν κατά το δεύτερο μέρος της συναυλίας την εμφάνισή τους, χρησιμοποιώντας κόκκινους φιόγκους, χρυσά καπέλα και μαύρα προσωπεία με φτερά, ενώ νεαρός μουσικός, μεταμφιέστηκε σε ιππότη από την ταινία «Ο Πόλεμος των Άστρων».
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης απέδωσε με πάθος και ευαισθησία επτά συνθέσεις, μεταξύ των οποίων το πληθωρικό βαλς από τη «Μασκαράτα» του Αράμ Χατσατουριάν, τον φημισμένο «Χορό των Ιπποτών» από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σεργκέι Προκόφιεφ και το σαρκαστικό θέμα από το «Πένθιμο Εμβατήριο μιας Μαριονέτας» του Σαρλ Γκουνό.
Το κοινό ανταπέδωσε με ζωηρά χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες τη χαρά, την ορμή και τη σαγήνη που εισέπραξε από τους μουσικούς διαλόγους της ορχήστρας, την οποία συνόδευαν επτά μουσικοί από το Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ρουμανίας.
Χαμογελαστά πρόσωπα
Ωστόσο, την πλέον ένθερμη επιδοκιμασία των θεατών απέσπασε η ερμηνεία του 26χρονου ταλαντούχου βιολονίστα από τη Ρουμανία Στέφαν Μπεσάν, ο οποίος έφερε σε πέρας με δεξιοτεχνία τον απαιτητικό ρόλο του σόλο βιολιού κατά την παρουσίαση του «Χορού των Μαγισσών» του Νικολό Παγκανίνι.
«Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκα στη σκηνή, ένιωσα την υποστήριξη των θεατών. Κοιτώντας στην πλατεία και στα θεωρεία αντίκρισα πολλούς νέους ανθρώπους και δεκάδες χαμογελαστά πρόσωπα, γεγονός που δυστυχώς είναι ολοένα και πιο σπάνιο σε εκδηλώσεις κλασικής μουσικής. Το έργο του Παγκανίνι αποτέλεσε πρόκληση και ευκαιρία για μένα. Παρά τις δυσκολίες, έπραξα ό,τι καλύτερο μπορούσα, για να το αποδώσω με το βιολί μου», δήλωσε ο Στέφαν Μπεσάν.
«Στις χορδές μου αρέσει η Ελλάδα»
Ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος από τη συνεργασία του με τη MOYSA, διευκρινίζοντας ότι, έπειτα από τις εντατικές πρόβες, τη σκληρή δουλειά και το καθημερινό άγχος, αισθάνεται να έχει γεμίσει με ενέργεια. «Είναι σαν μια ριπή καθαρού αέρα να χαϊδεύει το πρόσωπό μου», είπε και πρόσθεσε: «Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα, αλλά στις χορδές του βιολιού μου φαίνεται πως αρέσει ακόμη περισσότερο, καθώς μία απ΄ αυτές αποφάσισε να… πεθάνει και να μείνει για πάντα εδώ».
Τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων διηύθυνε με αποφασιστικότητα ο πολυτάλαντος μουσικός από τη Θεσσαλονίκη Θοδωρής Παπαδημητρίου, ο οποίος μετά το τέλος της συναυλίας δήλωσε: «Tα μέλη της MOYSA έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους επί σκηνής. Επέδειξαν αφοσίωση, είχαν πειθαρχία και υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, ενώ «έβγαλαν» ωραίο, δεμένο και μεστό ήχο».
Νεανικό σφρίγος
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, το μεγαλύτερο προσόν της MOYSA είναι σήμερα το νεανικό σφρίγος της, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει την τεχνική και τη μουσικότητα των νεαρών μελών της.
Ο ίδιος προανήγγειλε ότι οι επόμενοι σταθμοί της διαδρομής της MOYSA είναι οι συμπράξεις που θα έχει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τον προσεχή Ιούνιο. «Έως τότε θα εργαζόμαστε μόνοι μας, μελετώντας περισσότερο, βελτιώνοντας τις επιδόσεις μας και μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.
Σημειώνεται ότι η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΟΜΜΘ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2015 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αποτελείται δε από μουσικούς ηλικίας 8 έως 25 ετών, που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, από τη Φλώρινα έως την Αλεξανδρούπολη, καθώς και άλλες πόλεις της χώρας, όπως η Αθήνα, η Κέρκυρα και το Ηράκλειο.