ΕΙΔΗΣΕΙΣ
kanali

Φίμωσαν ανεξάρτητο κανάλι στο Αζερμπαϊτζάν -Ηθελε να μεταδώσει συνέντευξη του Γκιουλέν

Τη διακοπή λειτουργίας ενός ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού που προγραμμάτιζε να μεταδώσει τη συνέντευξη του Φετουλάχ Γκιουλέν αποφάσισαν οι αζέρικες αρχές.

Το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία και η Άγκυρα έχει προσφέρει στο Μπακού διαρκή υποστήριξη στην σύγκρουση του με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Αρμενία στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το αζέρικο δικαστήριο αφαίρεσε την άδεια του τηλεοπτικού σταθμού ANS με βάση μια αγωγή που κατέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (NTRC). Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στις αρχές να κλείνουν μέσα ενημέρωσης, αν κρίνουν, μεταξύ άλλων, ότι αναμεταδίδουν εξτρεμιστική προπαγάνδα ή προάγουν τις διακρίσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων.

«Το ANS τήρησε μια στάση που αντικρούεται στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Αζέρων και των Τούρκων πολιτών, προσφέροντας στήριξη στον Φετουλάχ Γκιουλέν και στους υποστηρικτές του, που οργάνωσαν τα αιματηρά γεγονότα με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς», ανέφερε με ανακοίνωση της η NTRC.

Ένας ανταποκριτής του σταθμού στην Ουάσιγκτον μαγνητοσκόπησε μια συνέντευξη με τον Γκιουλέν λίγο μετά τα γεγονότα στην Τουρκία, η οποία όμως δεν έχει προβληθεί.

Το ANS, ιδιοκτησίας τριών Αζέρων επιχειρηματιών, θεωρείται ευρέως ως ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης σε μια χώρα, πλούσια σε πετρέλαιο, όπου ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ κατηγορείται από τους αντιπάλους του για φίμωση των αντίθετων φωνών και φυλάκιση επικριτών του.

Το Μπακού υποστηρίζει ότι η χώρα απολαμβάνει πλήρους ελευθερίας του λόγου και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση παρουσιάζουν έντονη δραστηριοποίηση.

Οι εκπρόσωποι του σταθμού ανέφεραν ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι αντιδημοκρατική και σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση.

«Το κλείσιμο του σταθμού μπορεί να αξιολογηθεί ως μια πολιτική εντολή καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιασδήποτε διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν», τόνισε ο Αζέρ Γκασίμοφ, ένας ανεξάρτητος αναλυτής στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πηγή φωτογραφίας: wikimedia