tsipras

Τσίπρας: Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Σε ότι αφορά τις κινήσεις που έπρεπε να κάνουμε σε διπλωματικό επίπεδο, το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε το έχουμε πετύχει. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να εφαρμόσουμε μια δύσκολη συμφωνία που όμως είναι η μόνη διέξοδος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, υπογράμμισε.

Εχουμε κοινή ευρωπαϊκή λύση

Ξεκινώντας τη συνέντευξη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είχαμε πει εξ αρχής ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τις χώρες προσέλευσης. Από την αρχή έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Αυτό που πριν από 15 μέρες έμοιαζε εγκαταλελειμμένο σχέδιο, η κοινή ευρωπαϊκή λύση στα πλαίσια συμφωνίας με την Τουρκία, επιτεύχθηκε. Οι μονομερείς ενέργειες των βαλκανικών χωρών που έκλεισαν τα σύνορα, χωρίς περιορισμό των ροών και ενείχαν τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών μπαίνουν στο ψυγείο, σημείωσε.

Η συνεργασία με Κύπρο

Η Ελλάδα τις τελευταίες 10 μέρες πέτυχε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία. Ολες τις 10 μέρες, αθόρυβα αλλά σε διαρκή επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη συνεργαστήκαμε πολύ στενά ώστε να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας που ήθελαν να βάλουν στη συμφωνία για την προσφυγική κρίση πτυχές του Κυπριακού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Καταφέραμε, αθόρυβα αλλά πολύ ουσιαστικά, αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων, που έχουμε μπλοκάρει εμείς και η Κύπρος, να φύγουν από το τραπέζι. 

Ανοίγουν άλλα κεφάλαια, δίνεται η βίζα για τους τούρκους πολίτες, αλλά ήταν σημαντικό να μην τραυματίσουμε το Κυπριακό, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ευχαριστώντας τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 αντί των κεφαλαίων που απαιτούσε η Τουρκία.

Εμείς, σημείωσε, δεν περιχαρακωθήκαμε. Τολμήσαμε την αμέσως επόμενη μέρα μετά τη Σύνοδο να πάμε στη Σμύρνη. Πήραμε αυτό που θέλαμε, την επιτάχυνση της συμφωνίας επανεισδοχής. Θέσαμε τις βάσεις στη Σμύρνη για τη σημερινή απόφαση.

Οποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική, έχει επιτυχίες. Οποιος περιχαρακώνεται, δεν κερδίζει ποτέ, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τι πετύχαμε στη Σύνοδο

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των διήμερων διαπραγματεύσεων, απαιτήσαμε, η υλοποίηση της συμφωνίας να είναι απολύτως μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις. Υπάρχει σαφής αναφορά στα συμπεράσματα ότι ο μηχανισμός και οι διαδικασίες εξέτασης των δικαιωμάτων ασύλου που θα γίνονται στην Ελλάδα θα είναι απολύτως στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και τη συνθήκη της Γενεύης. Θα γίνεται με τη στενή συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πετύχαμε άμεση ενίσχυση στις υποδομές και κυρίως σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου. Θα υπάρξει άμεση αποστολή από τα κράτη – μέλη. Τις επόμενες μέρες θα έλθουν στην Ελλάδα περίπου 2.300 άτομα.

Τα φίλτρα για τις προσφυγικές ροές

Η συμφωνία έχει μια κεντρική λογική. Χτυπάμε τα δίκτυα των διακινητών, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε ακόμη μια οδό για πρόσφυγες που διεκδικούν άσυλο στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για εγκατάσταση 72.000 προσφύγων στην Ευρώπη, που είναι ένα θετικό βήμα.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει το θετικό βήμα της νόμιμης οδού, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μέσα από τα διαδοχικά φίλτρα για τη μείωση των ροών θα έχουμε αποτέλεσμα.

Το πρώτο φίλτρο είναι το χτύπημα των δικτύων των διακινητών στις τουρκικές ακτές. Προφανώς έρχονται σε κάποιες βάρκες. Αυτές κάπου φτιάχνονται. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει ολόκληρο δίκτυο υποδομών. Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να το πλήξει αποφασιστικά.

Το δεύτερο φίλτρο είναι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να άρει τα προσκόμματα ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να είναι ουσιαστική.

Τρίτο φίλτρο είναι το ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες. Αυτοί που έρχονται δεν θα έχουν προτεραιότητα και θα επιστρέφονται άμεσα, ενώ αν είναι μετανάστες που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, το αίτημά τους θα κρίνεται εξατομικευμένα.

Πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα τρία φίλτρα ώστε να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα στη μείωση των προσφυγικών ροών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Προτεραιότητα η Ειδομένη

Για εμάς, σημείωσε, άμεση προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη. Μια κρίση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των μονομερών ενεργειών βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους.

Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, να φύγουν από την Ειδομένη. Η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, και να μεταφερθούν στις υποδομές που συνεχίζει να δημιουργεί η Ελλάδα.

Οι τοποτηρητές

Απαντώντας σε ερώτηση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα 2.300 στελέχη που θα έρθουν να βοηθήσουν δεν θα είναι «τοποτηρητές» αλλά «εταίροι» και «συνεργάτες». Όπως είπε πρώτη φορά Ελληνες αξιωματικοί θα μεταβούν στην Τουρκία για να συνεργαστούν με τους εκεί συναδέλφους τους.

Η ίδια η ζωή θα δείξει αν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Και εμείς και οι «28» και οι Τούρκοι θα είναι τοποτηρητές και θα κριθούμε για το εάν τηρούμε τις δεσμεύσεις.

Εκτίμησε ότι η συμφωνία αυτή θα είναι κρίσιμη για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η επιτυχής εκπλήρωση της συμφωνίας θα είναι ένα κριτήριο για την γείτονα, πέραν από τα άλλα θέματα, όπως το τέλος της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλα έλεγε στο εσωτερικό της χώρας, αλλά στην Ευρώπη εμφανίζεται με εθνική θέση, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο Γιάννης Μουζάλας

Το τελευταίο που μας απασχόλησε ήταν ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας τα οποία θα αντιμετωπίσουμε στην ώρα τους. Ολοι αντιλαμβάνεστε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τις δυσκολίες τους.

Είμαι βέβαιος ότι όταν συναντηθώ με τον Πάνο Καμμένο που βρίσκεται σε εθνική αποστολή στις ΗΠΑ θα βρω λύσεις. Θέλω να εξάρω την συνεισφορά του Πάνου Καμμένου αλλά και του Γιάννη Μουζάλα.

Πηγή: euro2day.gr