Τρεισήμισι εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο, προκαλεί το κάπνισμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ το ένα τρίτο του πληθυσμού της γης, δηλαδή 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι καπνιστές.
«Παγκοσμίως 10.000 θάνατοι την ημέρα οφείλονται σε ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Οι θάνατοι από κάπνισμα είναι περισσότεροι από το άθροισμα των θανάτων από τα πυροβόλα όπλα, τα ναρκωτικά, τις αυτοκτονίες, το AIDS και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Με τον τρέχοντα ρυθμό εξέλιξης έως το τέλος της δεκαετίας του 2020, οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε περίπου 10 εκατομμύρια ετησίως» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η καθηγήτρια Φαρμακολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη, επικαλούμενη στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Επιπλέον επισημαίνει ότι αυτά τα δεδομένα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη παρέμβασης στο μείζον πρόβλημα της καπνιστικής συνήθειας και τονίζει ότι κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια διακοπής κατέχουν τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. «Οι συγκεκριμένες υγειονομικές δομές αποτελούνται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι, με φαρμακολογικά ή μη μέσα, υποβοηθούν τον χρήστη – καπνιστή στη διακοπή της βλαβερής συνήθειας. Θεωρούνται από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις την αντικαπνιστική εκστρατεία» προσθέτει.
Είναι βλαβερό το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Σε ό,τι αφορά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αναφέρει: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιμείται τη συμβατική καπνιστική συνήθεια με τη διαφορά ότι στερείται σε μεγάλο βαθμό τις βλαβερές ουσίες που παράγονται κατά την καύση του καπνού. Παρόλα αυτά, πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχει τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, λιγότερες σε σχέση με αυτές του συμβατικού τσιγάρου, και ενοχοποιείται για παθητικό (second – hand) και από τρίτο χέρι (third – hand – ουσίες καπνού που έχουν “καθίσει” πάνω σε διάφορα αντικείμενα) κάπνισμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατατάσσεται ως εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος και απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικους καπνιστές. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις ενεργητικού και παθητικού ατμίσματος δεν είναι πλήρως γνωστές, γι αυτό απαιτούνται περισσότερες, μεγαλύτερες και μακροχρόνιες μελέτες. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το άτμισμα δεν φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Παρόλα αυτά, έχει βρεθεί ότι προκαλεί ερεθισμό των πνευμόνων, μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας, αύξηση των δεικτών φλεγμονής και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη διάδοση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νέους μη καπνιστές και συστήνει την ενημέρωση της κοινότητας και την απαγόρευση της διαφήμισης της πώλησής του σε ανήλικα άτομα».
Πρόγραμμα αγωγής υγείας Med_School
Περισσότεροι από 2.000 μαθητές έχουν παρακολουθήσει στο διάστημα Οκτωβρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2015 το πρόγραμμα αγωγής υγείας Med_School στις πέντε ενότητες του οποίου περιλαμβάνεται και η διακοπή του καπνίσματος, ενώ το ενδιαφέρον αυξάνεται συνεχώς. Το πρόγραμμα αυτό διοργανώνεται από το Α΄ Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Σχολής Επιστημόνων Υγείας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής και το Δίκτυο Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγωγής υγείας Med_School αποτελεί την τελευταία προσπάθεια του Α΄ Εργαστηρίου Φαρμακολογίας στον τομέα της αγωγής υγείας. Οι τρεις πρώτοι κύκλοι του προγράμματος διοργανώθηκαν με απόλυτη επιτυχία στο χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2014-Δεκεμβρίου 2015. Το πρόγραμμα έχει διακοπεί για τεχνικούς λόγους το πρώτο εξάμηνο του 2016, αλλά θα συνεχιστεί κατά την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, δηλαδή στόχος είναι η ηλικιακή ομάδα 13-19 ετών, και περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες μεταξύ των οποίων και η διακοπή του καπνίσματος. Έως στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτημάτων των σχολικών μονάδων περισσότερες από 65 παρεμβάσεις σε χώρους των Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 μαθητών με τη ζήτηση διαρκώς να αυξάνεται, γεγονός που χαρτογραφεί αλλά και αποδεικνύει τις τεράστιες ανάγκες του σχολικού πληθυσμού σε οργανωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση σε μείζονα ζητήματα ιατρικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος» επισημαίνει η κ. Μυρωνίδου-Τζουβελέκη.
Πηγή: ΑΜΠΕ