Οι Κινέζοι το θεωρούσαν το κλειδί της μακροζωίας, για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το μυστικό για τη διατήρηση των τροφίμων, οι Ινδοί το είχαν ως βασικό συστατικό για το κάρυ, οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως συντηρητικό και στο Μεσαίωνα ως αφροδισιακό. Ο λόγος για το κόλιαντρο που μνημονεύεται από τους αρχαίους Αιγυπτιακούς πάπυρους και του οποίου τις θεραπευτικές ιδιότητες ανέλυσαν οι νεότεροι ερευνητές.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του κόλιαντρου μέσω της διατροφής μας.
Όπως ανέφεραν, το κόλιαντρο, όπως όλα δείχνουν, έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα μικρόβια όπως είναι η σαλμονέλα στα τρόφιμα, η οποία ως γνωστόν είναι και η αιτία πολύ σοβαρών τροφικών δηλητηριάσεων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σάλτσες που περιέχουν κόλιαντρο, είναι πλούσιες στην ουσία dodecenal, η οποία είναι ισχυρότερη ακόμα και από ορισμένα γνωστά αντιβιοτικά.
Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, η ουσία αυτή είναι δύο φορές πιο ισχυρή έναντι των μικροβίων. Δηλαδή έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει τα βακτήρια της σαλμονέλας σε σύγκριση με το αντιβιοτικό γενταμυκίνη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σπόροι του κόλιαντρου είναι «φάρμακο» για το πεπτικό σύστημα, καθώς μειώνουν το φούσκωμα της κοιλιάς και διευκολύνουν την πέψη. Επίσης δρουν θετικά στο νευρικό μας σύστημα. Μάλιστα, στην Ασία χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του πονοκέφαλου, των αιμορροΐδων και ως κατάπλασμα για έλκη και πληγές. Επιπροσθέτως έχουν χρησιμοποιηθεί και για την ανακούφιση από τους πόνους των αρθρώσεων και των ρευματισμών.
Όπως σημείωσαν οι ειδικοί, ο κόλιαντρος εκτός από ένα ισχυρό αντιβακτηριαδιακό είναι επιπλεόν και ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες ενώ, συμπλήρωσαν ότι ακόμα και οι αρωματοποιοί το χρησιμοποιούν και στα συστατικά κάποιων αρωμάτων, αιθέριων ελαίων και σαπουνιών.
Πηγή: naftemporiki.gr