ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι να κάνετε αν νιώθετε ότι ήπιατε πολύ καφέ – Πότε προκαλεί νευρικότητα και αύξηση των παλμών της καρδιάς

Ο καφές είναι αγαπημένη πρωινή συνήθεια πολλών ανθρώπων αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταναλώνουν περισσότερα ποτήρια ή φλιτζάνια κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές είναι ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα ώστε να προσφέρει ένα αίσθημα ενεργητικότητας και τόνωσης. Σε μεγάλες δόσεις όμως προκαλεί νευρικότητα, αύξηση των παλμών της καρδιάς ή ακόμη και ζαλάδες και πονοκέφαλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ιδανική ποσότητα για κατανάλωση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 400 mg καφεΐνης την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ. Αν και ο κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετικά επίπεδα ανοχής στην καφεΐνη, η κατανάλωση ποσότητας μεγαλύτερης από την προαναφερθείσα πιθανότατα θα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Τι μπορείτε να κάνετε, όμως, αν νιώθετε ότι έχετε καταναλώσει αρκετή ποσότητα καφέ; Αρχικά, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η ενυδάτωση. Το νερό ως γνωστόν αυξάνει τη συχνότητα επισκέψεων στην τουαλέτα κι έτσι μαζί με τα ούρα απορρίπτεται σιγά σιγά και η καφεΐνη από τον οργανισμό. Επίσης, βοηθητική είναι η ήπια σωματική άσκηση για να εκτονώσετε την υπερβολική διέγερση που νιώθετε. Τέλος, συνιστάται η κατανάλωση τροφών με κάλιο και μαγνήσιο (π.χ. μπανάνα, αβοκάντο, ξηροί καρποί, πασατέμπος). Η καφεΐνη εξαντλεί τα δύο αυτά συστατικά στον οργανισμό, συμβάλλοντας στη νευρικότητα και στο τρέμουλο.

Από εκεί και πέρα, εάν σε κάθε περίπτωση νιώθετε έντονα συμπτώματα ή δυσφορία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Πληροφορίες: newsbeast.gr