ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καμπανάκι» κινδύνου για το νέο αβοκάντο διαίτης από τους διατροφολόγους

To «Light Avocado» είναι το νέο δημιούργημα της ισπανικής εταιρείας Isla Bonita και έχει στόχο να προσφέρει ένα διαιτητικό αβοκάντο σε όλους τους λάτρεις του φρούτου αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά… ψεύτικο.

Τα συγκεκριμένα αβοκάντο, σύμφωνα με το olivemagazine.gr, ωριμάζουν γρηγορότερα και οξειδώνονται με πιο αργούς ρυθμούς από τα φυσιολογικά και σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας περιέχουν 30% λιγότερα λιπαρά. Τον ισχυρισμό αυτό μάλιστα πιστοποίησε και το Πρόγραμμα Υγείας Τροφίμων του Ισπανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Αν και πολλάκις έχει κατηγορηθεί εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και των υψηλών του θερμίδων, το αβοκάντο αποτελεί πραγματική υπερτροφή και είναι πραγματικά λάθος να αλλάζουμε τη σύστασή του. Μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την καρδιά και τους ιστούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στην αναπαραγωγή των κυττάρων και στην ανάπτυξη των ιστών, κάνει καλό στο δέρμα και στα μάτια, βοηθά το νευρικό μας σύστημ α και μειώνει την υπέρταση, ενώ έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι λάθος να το “φοβόμαστε” καθώς περιέχει “καλά” λιπαρά, που μειώνουν την κακή χοληστερίνη και βελτιώνουν την καλή, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, C και Ε, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλλιο.

Η διατροφολόγος, Rhiannon Lambert, μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με αυτά τα προϊόντα λέγοντας: “Η ανησυχία είναι ότι αυτά τα αποκαλούμενα αβοκάντο “διαίτης” δαιμονοποιούν ένα φυσικό, ολόκληρο φρούτο, του οποίου η κατανάλωση ενθαρρύνεται ευρέως ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Μια πτυχή της υγιούς σχέσης με τα τρόφιμα είναι η κατανάλωσή τους με ευχαρίστηση και χωρίς ντροπή. Οτιδήποτε κι αν συμβάλλει στην ανάπτυξη της “κουλτούρας της δίαιτας” οδηγεί σε ανθυγιεινές σχέσεις με το φαγητό”.