zevgari

Τι θεωρούν απιστία οι γυναίκες και τι οι άντρες;

 Η απιστία είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό με την έννοια πως κάθε άντρας και κάθε γυναίκα θέτουν τα δικά τους όρια και δίνουν τις δικές τους ερμηνείες για το τι συνιστά και τι όχι απιστία.

 

 
Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως τώρα προσπαθεί να στοιχειωθετήσει τι συνιστά απιστία για τις γυναίκες και τι για τους άντρες.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από 354 προπτυχιακούς φοιτητές (272 γυναίκες και 82 άντρες) να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο.

Με αυτό μπόρεσαν να αξιολογήσουν κατά πόσο το ίδιο το φύλο ή κάποιες βασικές παράμετροι της προσωπικότητας όπως ο συναισθηματισμός, ο φόβος δέσμευσης ή ο φόβος απόρριψης επηρεάζουν τις «προϋποθέσεις» για να θεωρηθεί μια πράξη ή συμπεριφορά ως απιστία.

Οι ερωτήσεις που έπρεπε να απαντήσουν οι φοιτητές αφορούσαν τρία είδη απιστίας: τη σεξουαλική απιστία, τη συναισθηματική απιστία και τη νοερή απιστία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύηκαν στην επιθεώρηση Sexual & Relationship Therapy, έδειξαν πως οι γυναίκες, τα άτομα που αποζητούν το συναισθηματικό δέσιμο στις σχέσεις τους, καθώς και τα άτομα που δεν φοβούνται τις δεσμεύσεις αντιμετωπίζουν πιο «αυστηρά» και τα τρία είδη απιστίας σε σύγκριση με τους άντρες, τα άτομα που προτιμούν να διατηρούν πιο επιφανειακές σχέσεις και τα άτομα που φοβούνται τις δεσμεύσεις.

Βέβαια, όπως αποδείχτηκε, ο φόβος της απόρριψης δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης της στάσης ενός ατόμου απέναντι στην απιστία.

Η απιστία από μόνη της δοκιμάζει τη σχέση και μπορεί να οδηγήσει στο χωρισμό. Ορισμένες φορές ομως τα προβλήματα προκύπτουν ακριβώς επειδή οι δύο σύντροφοι ορίζουν με διαφορετικό τρόπο την ίδια την απιστία. Για παράδειγμα, εάν ο ένας εκ των δύο συντρόφων εκλαμβάνει μια πράξη ως απιστία ενώ ο άλλος αντιμετωπίζει την ίδια πράξη ως εντελώς «αθώα», κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν τσακωμοί.

Εάν λοιπόν οι δύο σύντροφοι γνωρίζουν ο ένας τις απόψεις του άλλου σχετικά με την απιστία, υπάρχει μεταξύ τους περισσότερη κατανόηση και καλύτερη επικοινωνία, επομένως είναι πιο πιθανό να αποφευχθούν προβλήματα ή είναι πιο εύκολο να επιλυθούν τα ζητήματα που φέρνουν εντάσεις στη σχέση.

Πηγή: healthview.gr