Η ημέρα που η Microsoft θα σταματήσει να διαθέτει χωρίς χρέωση την αναβάθμιση στα Windows 10 πλησιάζει. Στις 29 Ιουλίου 2016 κλείνει ένας χρόνος από τότε που κυκλοφόρησε η νεότερη έκδοση των Windows, περίοδο κατά την οποία οι χρήστες εξοργίστηκαν με τις συνεχείς ειδοποιήσεις για δωρεάν αναβάθμιση και κυρίως, την ανεπανάληπτη επιμονή της εταιρείας ανάπτυξης να αναβαθμίσει συστήματα ακόμα και με πλάγιους τρόπους.
Τι προκάλεσε τις αρνητικές αντιδράσεις των χρηστών; Επί μήνες, μια επαναλαμβανόμενη ειδοποίηση για την εγκατάσταση των Win10 προκαλούσε την ενόχληση των χρηστών που δεν έβλεπαν το λόγο να ταράξουν την ακεραιότητα ενός σταθερού συστήματος με Windows 7. Ο θυμός τους ξεπέρασε τα όρια, όταν διαπίστωσαν ότι η Microsoft τους είχε ξεγελάσει: όταν έκαναν κλικ στο Χ που παραδοσιακά κλείνει το παράθυρο διαλόγου, ενέκριναν άθελά τους την αναβάθμιση στα Windows 10.
Eίναι επίσης γεγονός -όπως άλλωστε μπορεί να συμβεί κατά την εγκατάσταση οποιουδήποτε λογισμικού σε υπολογιστές διαφορετικών προδιαγραφών-, ότι η εγκατάσταση των Windows 10 δεν ήταν απρόσκοπτη και συχνά προκάλεσε αναστάτωση στους χρήστες που είδαν τα συστήματά τους να δυσλειτουργούν, ενώ προηγουμένως το σύστημά τους δεν παρουσίαζε προβλήματα.
Μάλιστα μια χρήστρια, η Τέρι Γκολντστάιν, θεωρείται ότι μπορεί να άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για τη Microsoft αφού με απόφαση δικαστηρίου στο Σιάτλ των ΗΠΑ, η εταιρεία καλείται να την αποζημιώσει με 10.000 δολάρια και νέο υπολογιστή. Η επιχειρηματίας και το δικαστήριο της καταλόγισαν την ευθύνη για απώλεια εσόδων και άλλες επιβαρύνσεις όταν ο υπολογιστής του ταξιδιωτικού πρακτορείου της Γκολντστάιν έγινε δυσλειτουργικός μετά την ακούσια αναβάθμισή του στα Windows 10.
Ένας άλλος σοβαρός λόγος που δικαιολογεί την παράκαμψη της «προσφοράς» είναι ότι η γαλλική Αρχή για την προστασία προσωπικών δεδομένων διαπιστώνει πως με τα Windows 10 η Microsoft συγκεντρώνει στοιχεία για τη χρήση και τις συνήθειες των χρηστών, χωρίς προφανή λόγο. Γνωρίζει ποια app και πόσο χρόνο ασχολείται κάθε χρήστης των Windows 10 με το καθένα, κάθε χρήστης έχει «ταυτότητα διαφημίσεων» χωρίς να το ξέρει, cookies αποθηκεύονται εν αγνοία του, δεν επαρκεί η ασφάλεια του λογαριασμού Microsoft, δεδομένα των χρηστών μεταφέρονται χωρίς επαρκείς προφυλάξεις για την παρακολούθηση από τις ΗΠΑ και άλλες παραβιάσεις διαπιστώνει η CNIL, ενώ οι αντίστοιχες ανεξάρτητες Αρχές σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ εξετάζουν επίσης τα ευρήματα αυτά και πιθανά ετοιμάζουν τις δικές τους κινήσεις ενάντια στις πρακτικές αυτές.
«If it aint’broke, don’t fix it»
Τι θα συμβεί λοιπόν εάν παρέλθει άκαρπη η 29η Ιουλίου και οι χρήστες επιλέξουν να αγνοήσουν την προσφορά μιας αναβάθμισης που την επομένη θα πωλείται αντί 120 περίπου ευρώ;
- Η Microsoft είναι υποχρεωμένη να διαθέτει τουλάχιστον ενημερώσεις ασφαλείας για τα Win 7 SP 1 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2020 και για τα Win 8.1 Update 1 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023.
Εάν επιλέξετε να αναβαθμίσετε προσωρινά -γεγονός που θεωρείται ότι σας αποδίδει μια νόμιμη άδεια χρήσης του λειτουργικού- και έπειτα κάνετε υποβάθμιση στην τρέχουσα έκδοσή σας θα πάρετε ένα ρίσκο. Η αναβάθμιση δεν είναι πάντα απρόσκοπτη.
Εντούτοις, εάν ακολουθήσετε άλλες μεθόδους, τις οποίες περιγράφει με λεπτομέρεια ο Woody Leonhard στο Infoworld, μπορείτε να το επιχειρήσετε και να το επιτύχετε.
Όπως επισημαίνει ο γνωστός δημοσιογράφος, μέχρι το 2020 ή πόσο μάλλον το 2023 θεωρείται βέβαιο ότι θα έχετε αγοράσει καινούργιο υπολογιστή ή θα έχετε κάνει μια αναβάθμιση (π.χ. motherboard) που ούτως ή άλλως δεν θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε την άδεια χρήσης των Windows 10.
Πηγή: in.gr