ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι απαντά ο ναός από το Αγρίνιο για το κάστανο του Αγίου Παϊσίου

Να δικαιολογηθεί για το κάστανο του Παϊσίου, επιχειρεί ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο, λέγοντας ότι δεν το είχαν προγραμματίσει αλλά τους το ζήτησαν οι πιστοί και αναγκάστηκαν να το εκθέσουν στο τέλος του Εσπερινού (και όχι σε όλη την Αγρυπνία).

Ο ντόρος ξεσηκώθηκε όταν, όπως έγινε γνωστό, σε αγρυπνία για τον Οσιο Παΐσιο οι πιστοί προσκύνησαν ένα κάστανο το οποίο ο Παΐσιος, τον Οκτώβριο του 1990, είχε δώσει ως ευλογία σε μια ομάδα φοιτητών που τον είχε επισκεφθεί. Ένας εκ των φοιτητών, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο ένας εκ των δύο ιερέων που τέλεσαν την αγρυπνία, φύλαξε το βρασμένο κάστανο που πήρε, το οποίο έως σήμερα, 27 χρόνια μετά, παραμένει αναλλοίωτο, ενώ ακούγεται ακόμη και ο καρπός μέσα σε αυτό. Αυτό το κάστανο προσκύνησαν την περασμένη εβδομάδα οι προσκυνητές στο Αγρίνιο.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου:

«Τις τελευταίες ημέρες δυστυχώς παρατηρήθηκε πληθώρα επικριτικών και υποτιμητικών σχολίων σχετικά με την Αγρυπνία που τελέσθηκε στις 11 Ιουλίου 2017 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο προς τιμήν του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου, με αποτέλεσμα πολλοί Χριστιανοί να πέσουν εν αγνοία τους θύματα μιας απόπειρας διαπόμπευσης από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους τόσο του Αγίου Παϊσίου όσο και του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής:

–    Στην πρόσκληση του Ναού για την Αγρυπνία, η οποία δημοσιεύθηκε στις 8/7/2017, δεν υπήρχε καμία αναφορά ότι θα εκτίθετο κανένα κάστανο και μάλιστα προς προσκύνηση. Συνεπώς οι πιστοί δεν προσήλθαν για να προσκυνήσουν ένα κάστανο αλλά για να συμμετάσχουν στην Αγρυπνία και να τιμήσουν τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορίτη.

–    Το κάστανο είχε δοθεί μαζί με άλλα ως ευλογία σε ομάδα φοιτητών από τον Όσιο Παΐσιο τον Οκτώβριο του 1990. Ουδέποτε είχε δημιουργηθεί έως σήμερα κανένα ζήτημα, παρότι πολλοί άνθρωποι το έχουν δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Άλλωστε, το μνημονεύει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς σε παλαιότερο πόνημά του για τον Όσιο Παΐσιο.

–    Η Αγρυπνία τελέσθηκε υπαιθρίως, δίπλα στον πλάτανο όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης μαρτύρησε. Κάτω από αυτόν τον πλάτανο, ο Όσιος Παΐσιος, ως στρατιώτης στο Αγρίνιο, καθόταν σχεδόν κάθε απόγευμα και προσευχόταν, όπως ο ίδιος πληροφορούσε προσκυνητές στο Άγιο Όρος που τον επισκέπτονταν, με καταγωγή από το Αγρίνιο.

–    Τα κύρια εκθέματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Αγρυπνίας τα οποία εκτέθηκαν για προσκύνηση ήταν η εικόνα του Οσίου Παϊσίου και λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Βραχωρίτη, καθόσον εκεί ήταν ο τόπος μαρτυρίου του.

–    Στη διάρκεια της Αγρυπνίας, πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν την ύπαρξη του κάστανου, αναζήτησαν να το δουν. Έτσι αυτό εκτέθηκε στο τέλος του Εσπερινού (και όχι σε όλη την Αγρυπνία), με σκοπό να δουν οι άνθρωποι ότι παρέμενε αναλλοίωτο, με τον καρπό του να ακούγεται. Ουδέποτε ειπώθηκε ή γράφτηκε σε ανακοίνωση ότι το κάστανο είναι ιερό ή θαυματουργό.

–    Κανείς από τους χιλιάδες παρισταμένους στην Αγρυπνία δεν εξέφρασε καμία αντίδραση όταν εκτέθηκε το κάστανο, όπως βεβαίως και ποτέ δεν είχε συμβεί όλες τις άλλες φορές στο παρελθόν που αυτό είχε παρουσιασθεί σε κύκλους, κατηχητικά, χριστιανικά μαθήματα ή ομιλίες στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.