ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταλονία: Κανείς δεν κατάλαβε τι απάντησε ο Πουτζδεμόν – «Άκυρη» η απάντηση διαμηνύει η Μαδρίτη

«Ακυρη» χαρακτηρίζει την απάντηση του Κάρλες Πουτζδεμόν στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του ηγέτη των Καταλανών, με την οποία ζητάει από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να προχωρήσουν σε διάλογο διάρκειας δύο μηνών και τον καλεί να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, μέσω της επιστολής, ο Πουτζδεμόν ζητάει από τον Ραχόι να σταματήσει τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας, ενώ αποφεύγει και πάλι να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα που του είχε θέσει η ισπανική κυβέρνηση, σχετικά με το εάν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας ή όχι.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε το Σάββατο ότι η ισπανική κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο της αυτόνομης καταλανικής περιφέρειας, εάν ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν δεν απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο στο ερώτημα της Μαδρίτης για το αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας από την Ισπανία.

Ο Πουτζδεμόν προέβη σε μία διφορούμενη κίνηση το βράδυ της Τρίτης, κηρύσσοντας συμβολικα την ανεξαρτησία, και καλώντας σε διαπραγματεύσεις τη Μαδρίτη λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, απογοητεύοντας σε μεγάλο βαθμό τους οπαδούς της απόσχισης. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, του έχει δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του, και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, εφόσον επιμείνει στην προοπτική της απόσχισης, απειλώντας ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλωνίας, αν επιλέξει το σενάριο του διαζυγίου.

Είχε διαμηνύσει μάλιστα στον Πουτζδεμόν ότι θα έπρεπε να απαντήσει με ένα απλό «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα και πως οποιαδήποτε διφορούμενη απάντηση θα εκλαμβανόταν από τη Μαδρίτη ως επιβεβαίωση της κήρυξης ανεξαρτησίας.