Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Λονδίνο, στο περιθώριο των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τη Συρία.
Κύριο θεμα στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ ειναι η προσφυγική κρίση, ενώ πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί λένε ότι ο κ. Τσίπρας θα θέσει στην κυρία Μέρκελ και το ζήτημα των ακραίων απαιτήσεων των δανειστών, κατά τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.
Κατα την ομιλία που αναμένεται να απευθύνει στη διάσκεψη ο πρωθυπουργός θα ζητήσει πολιτική διευθέτηση του συριακού προβλήματος, καθώς και μια συνεργασία για ο πρόγραμμα εγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη και αλλού.
Τα κυριότερα σημεία τη ομιλίας του κ. Τσίπρα:
• «Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό.»
• «Από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι.»
• «Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.»
• «Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου.»
• «Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’».
• «Χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών.»
• «Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθειαπρος τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.»
• «Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.»
• «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους».
Σκοπός της διάσκεψης ειναι ναι συγκεντρωθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης. Η κυρία Μερκελ ανακοίνωσε οτι η Γερμανία θα χορηγήσει έως το 2018 ποσο 2,3 δις ευρω, ενω ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Κερι ειπε οτι η χώρα του θα δωσει επιπλέον των 4,5 δις, που έδωσε έως τωρα, να ποσο 900 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Νορβηγία, η οποια ειναι συνδιοργανώτρια της διάσκεψης θα δωσει 1,2 δις ευρω.
Μιλώντας στη διάσκεψη ο τούρκος πρωθυπουργος Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειωσε οτι η χώρα ου φιλοξενεί 2,5 πρόσφγες από τη Συρία. Προσθεσε δε οτι «μεχρι τωρα δεν εχουμε λάβει σηαμντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα συζητάμε με την ΕΕ. Ό,τι αποφάσεις ληφθούν εδώ η Τουρκία θα συνεχίςει να βοηθά, ώστε κανείς Σύρος δεν θα μεινει χωρις καταφύγιο, ασφάλεια,τροφή».
Λίγες ώρες αφότου είδε το «φως» της δημοσιότητας η έκθεση-πρόκληση της γερμανικής υπηρεσίας αναλύσεων για την παράνομη μετανάστευση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στο Λονδίνο προκειμένου να παραστεί στη Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους Πρόσφυγες.
Στον απόηχο του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αποτυγχάνει σκόπιμα στο προσφυγικό γιατί θέλει να ωθήσει όσους περισσότερους μετανάστες μπορεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί σήμερα σε κλοιό πιέσεων, ενώ μεταξύ άλλων, θα δει και την Άνγκελα Μερκελ.
Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στις 18.15 με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Φιλίππο Γκράντι αλλά και με τον ηγέτη των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Νωρίτερα, στις 14.00, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, όπου θα συζητήσουν για το προσφυγικό, το οποίο άλλωστε θα απασχολήσει και την εξαμερή σύσκεψη που θα γίνει στη συνέχεια και στην οποία θα μετέχουν πέραν του κ. Τσίπρα και της κυρίας Μέρκελ, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ακόμη συναντήσεις θα έχει στις 15.00 με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στις 16.00 με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Πάντως, στο μεταξύ στην εξαμερή σύσκεψη, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17.00, δεν θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε ενώ τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ παίρνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.